Θεραπευτικές ασκήσεις για χρήστες υπολογιστών και κινητών
[ssba]

του Βησσαρίωνα Ζέρβα

Αυτές οι θεραπευτικές ασκήσεις είναι χρήσιμες για περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, αλλά και για σύνδρομα όπως το tennis elbow. Δεν ενδείκνυνται όταν υπάρχει πόνος στην άρθρωση λόγω φλεγμονής. Ενισχύουν τους μυς πέριξ της άρθρωσης, ώστε να μπορούν να παράγουν περισσότερη δύναμη και να χτίσουν μεγαλύτερη αντοχή. Είναι ωφέλιμες σε περιπτώσεις τενοντίτιδας και σε μη επώδυνες αρθρίτιδες. Κάτω από το δέρμα, τα χέρια μας αποτελούνται από ένα ιδιαίτερα περίπλοκο μωσαϊκό από τένοντες, αρθρώσεις, συνδέσμους, νεύρα και μυς. Καθεμία από αυτές τις δομές είναι ευάλωτη σε βλάβες από τραυματισμούς υπερ-χρήσης. Οι θεραπευτικές αυτές ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται αργά και ενσυνείδητα, ώστε να αποφεύγεται πιθανός τραυματισμός ή πόνος.

Ασκήσεις για βελτίωση του εύρους της κίνησης

Οι μύες και οι τένοντες μετακινούν τις αρθρώσεις μέσα από συγκεκριμένα τόξα κίνησης, όπως όταν λυγίζουμε και τεντώνουμε τα δάχτυλά μας. Εάν το φυσιολογικό εύρος κίνησης είναι μειωμένο –αν δεν μπορούμε να λυγίσουμε τον αντίχειρα χωρίς πόνο για παράδειγμα–, μπορεί να έχουμε πρόβλημα με το να κάνουμε συνηθισμένα καθημερινά πράγματα, όπως να ανοίξουμε ένα βαζάκι. Οι ασκήσεις αυτές μετακινούν τον καρπό και τα δάχτυλα μέσα από τις ορθές περιοχές κίνησης και απαιτούν από όλους τους τένοντες του χεριού να εκτελούν τις λειτουργίες τους. Κρατάμε για 5-10 δευτερόλεπτα σε κάθε θέση και κάνουμε 1 σετ από 10 επαναλήψεις 3 φορές την ημέρα.

Κάμψη και έκταση καρπού

Τοποθετούμε τον βραχίονα σε ένα γραφείο-τραπέζι ενώ πατάει σε μια πετσέτα τυλιγμένη ρολό, ενώ η παλάμη ύπτια κρέμεται έξω από το τραπέζι. Μετακινούμε το χέρι προς τα επάνω, μέχρι να νιώσουμε ένα ελαφρύ τέντωμα. Επιστρέφουμε στην αρχική θέση. Επαναλαμβάνουμε με την παλάμη στραμμένη προς τα επάνω.

Ενδυνάμωση καρπού

• Στεκόμαστε με το χέρι στο πλάι και τον αγκώνα λυγισμένο στις 90 μοίρες και την παλάμη στραμμένη προς τα κάτω. Περιστρέφουμε το αντιβράχιο, έτσι ώστε η παλάμη να βλέπει προς τα πάνω και στη συνέχεια προς τα κάτω.

• Στηρίζουμε τον βραχίονα στο γόνατο ενώ η παλάμη με τα δάχτυλα τεντωμένα και τον αντίχειρα προς τα επάνω εκτελεί κινήσεις καρπού σε όλο το εύρος του πά νω και κάτω.

• Στην ίδια θέση ο βραχίονας ενώ η παλάμη ύπτια θέση και ο αντίχειρας προς τα έξω. Μετακινούμε τον αντίχειρα μόνο σε όλη την επιφάνεια της παλάμης και επιστρέφει στην αρχική θέση.

• Από την ίδια θέση και πάλι, τεντώνουμε σε ευθεία όλα τα δάχτυλα, ενώ κατόπιν κάνουμε μια γροθιά σε σχήμα γάντζου. Έπειτα επιστρέφουμε στην αρχική θέση.

Εάν αισθανθείτε μούδιασμα ή πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας, σταματήστε. Σε δεύτερο χρόνο επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο θεραπευτή σας.

Photo by © John Dominis / LIFE / Getty Images / Ideal Image

*Ο Βησσαρίων Ζέρβας είναι πτυχιούχος του School of Physical Education & Sport Science (Aristotle University), Master στο Holistic Health Care & Rehabilitation (CL Pennsylvania University), πιστοποιημένος σύμβουλος «Ολικού Μυαλού» (HBDI), ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην ολιστική θεραπευτική-πρόληψη και αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και αθλητών στους τομείς Holistic Health & Wellness, Corrective Training, Nutri Detox. Contact info: [email protected]

[ssba]
Popular
Recent
Wellness
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT