Λαχανικά φούρνου με μπεσαμέλ από ρόφημα αμυγδάλου

Μπορεί η όψη του να σας φέρει στο μυαλό ένα από τα πιο παραδοσιακά και οικογενειακά ελληνικά φαγητά που θυμάστε τον εαυτό σας να τρώει από την παιδική ηλικία. Μοιάζει πολύ δηλαδή με μουσακά αλλά δεν είναι. Πρόκειται για ένα σουφλέ λαχανικών με μπεσαμέλ. Eύκολο στο μαγείρεμα, με οικείες γεύσεις και μυρωδιές που σίγουρα θα εκτιμήσουν και οι vegan φίλοι μας. 

Αυτή την εβδομάδα ετοιμάζουμε λαχανικά φούρνου με μπεσαμέλ από ρόφημα αμυγδάλου.

Υλικά που θα χρειαστούμε για 9 μερίδες:

  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο.
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη.
  • ½ φλ. ελαιόλαδο.
  • 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ.
  • 2 καρότα, τριμμένα.
  • 400 gr μανιτάρια άσπρα.
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί.
  • ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος.
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες.
  • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε φέτες.
  • Λάδι για το τηγάνισμα.
  • Αλάτι, πιπέρι.
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • 10 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 
  • 1 lt ρόφημα ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΟΛΥΜΠΟΣ χωρίς ζάχαρη.
  • Λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα καρότα. Σοτάρουμε ξανά για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τα λαχανικά, έως ότου μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους.

Τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Σε ένα πυρέξ, τοποθετούμε μια στρώση πατάτας και μελιτζάνας και σκεπάζουμε με ένα μέρος από τα λαχανικά. Συνεχίζουμε, εναλλάσσοντας τα υλικά, μέχρι να τελειώσουν.

Μπεσαμέλ:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, καβουρδίζοντάς το ελαφρώς. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το ρόφημα αμυγδάλου, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει το μείγμα.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το ρόφημα αμυγδάλου, μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει παχύρρευστη και να αποκτήσει βελούδινη υφή. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε την μπεσαμέλ από την φωτιά.

Περιχύνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα λαχανικά που έχουμε στρώσει στο πυρέξ και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40-50 λεπτά.

Popular
Recent
Wellness