Ένας χρόνος καραντίνα…

του Βησσαρίωνα Ζέρβα*

Αλήθεια, άραγε πώς και πόσο μας άλλαξαν τα αλλεπάλληλα lockdowns και η πανδημία; Kαι τι μπορούμε να κάνουμε; Πόσο πιο διαφορετικοί είμαστε από όταν μπήκαμε σε αυτή την παρατεταμένη φάση κοινωνικής απομόνωσης και περιορισμού; Η απάντηση δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Κατ’ αρχάς, έχουμε γίνει ακόμη πιο μοναχικοί. Σκεφτείτε μόνο ότι κάποιες χώρες έχουν ιδρύσει Υπουργείο… Μοναξιάς. Έχουμε γίνει πιο ανήσυχοι. Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, τα συναισθήματα επεκτείνονται και μεγεθύνονται. Γι’ αυτόν τον λόγο, μεταξύ άλλων, τα επίπεδα άγχους είναι κατά μέσο όρο τρεις φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, απλές καθημερινές ενέργειες, όπως το να δούμε έναν καλό φίλο ή να πάμε μια βόλτα, έχουν επιδεινώσει τα επίπεδα του στρες. Έχουμε γίνει πιο καταθλιπτικοί. Επικρατεί ένα ιδιαίτερο τοξικό σενάριο, «μακάρι η ζωή να ήταν πιο σημαντική από ό,τι είναι, ενώ αισθάνομαι ανίκανος να το αλλάξω αυτό». Μέσα σε αυτό το, ομολογουμένως ανθυγιεινό, πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε εστιασμένοι σε συνήθειες υγείας. Όλοι οι ειδικοί της Υγείας συστήνουν να ακολουθούμε μια καθημερινή ρουτίνα που θα περιλαμβάνει: – Θετικές σκέψεις και δηλώσεις (διαλογισμός). – Καλή, ισορροπημένη διατροφή και ασφαλώς σωστή ενυδάτωση. – Ήπιες, έστω, ασκήσεις και διατάσεις. – Περπάτημα ή τρέξιμο στην ύπαιθρο. – Η ενασχόληση με το διαδίκτυο να αφορά πραγματική κοινωνική δικτύωση και όχι καταιγισμό πληροφόρησης. – Αποφυγή πολωτικής στάσης απέναντι στην πολιτικοποίηση της κατάστασης αυτής. – Κλείστε τα αυτιά σας στις «Σειρήνες» που μόνο στόχο έχουν να δημιουργήσουν απόγνωση και ανασφάλεια. – Κρατήστε επαφή με έναν σύμβουλο υγείας, ενώ αποφύγετε να λαμβάνετε αλόγιστα συμπληρώματα και φάρμακα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ταλαιπωρήσετε ακόμα περισσότερο το ήδη κουρασμένο ανοσοποιητικό σας.

Δεν ξέρω πραγματικά αν ισχύει το πολυφορεμένο ρητό «Δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Σίγουρα αφήνει πληγές, αλλά ακόμα πιο σίγουρο είναι το ότι «δεν σε σκοτώνει, σε κρατάει ζωντανό να το παλέψεις». Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα και η υποχρέωση που έχετε απέναντι στον εαυτό σας να τον φροντίσετε και να τον θωρακίσετε.

*Ο Βησσαρίων Ζέρβας είναι πτυχιούχος του School of Physical Education & Sport Science (Aristotle University), Master στο Holistic Health Care & Rehabilitation (CL Pennsylvania University), πιστοποιημένος σύμβουλος «Ολικού Μυαλού» (HBDI), ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην ολιστική θεραπευτική-πρόληψη και στην αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και αθλητών στους τομείς Holistic Health & Wellness, Corrective Training, Nutri Detox. CONTACT INFO: zervvis@yahoo.gr

Popular
Recent
Wellness