Venetian Times

Το Venetian Times στην Κέρκυρα αποδεικνύει ότι, όταν η ιστορία συναντά την αρχιτεκτονική σε μοναδικές τοποθεσίες, η ζωή εκεί επιφυλάσσει μαγικές εμπειρίες.

του Σάββα Σαββαΐδη (CEO Greece Sotheby’s International Realty)

Kάποιες κατοικίες ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους και άλλες για την ιστορία τους. Το Venetian Times συγκεντρώνει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, προσθέτοντας στην εξίσωση τον σπάνιο παράγοντα της μαγικής τοποθεσίας και καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του. Η ιστορία στην παραθαλάσσια αυτή τοποθεσία στο Καλάμι της Κέρκυρας ξεκίνησε πριν από 600 χρόνια, όταν η οικογένεια ευγενών Quartano έχτισε εκεί ένα φρούριο για να προστατεύεται η περιοχή από τους πειρατές. Το φρούριο έγινε στην πορεία κατοικία και αγοράστηκε κατά τον 18ο αιώνα από την οικογένεια Γεννατά. Ο Ιωάννης Γεννατάς, φημισμένος δικηγόρος, υπουργός Δικαιοσύνης της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας και ένας από τους ιδρυτές του ελληνικού δικαίου, όχι απλώς έζησε στο σπίτι, αλλά και γεννήθηκε εκεί το 1777. Ανάμεσα στα ιστορικά ονόματα που έζησαν εκεί συναντάμε και αυτό της οικογένειας Agnelli – η δισεγγονή του ιδρυτή της FIAT, Giovanni Agnelli, Umberta dei baroni Nasi, απέκτησε το Venetian T imes το 1988. Το κυρίως κτίριο βρίσκεται παραλιακά, δίπλα από το ψαρολίμανο της Κουλούρας, σαν να «αναβλύζει» από την πυκνή βλάστηση του Ιονίου, η οποία φτάνει έως τις ακτές. Το οικόπεδο είναι περιτριγυρισμένο από διάφορα δέντρα και φυτά, μεταξύ των οποίων μανόλιες, γιακαράντες κ.ά., τα οποία «κεντούν» ζεστές γωνιές στις βεράντες, εκτός από αυτές που διαθέτουν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα. Για εκείνους που ίσως αναζητήσουν έναν ήσυχο περίπατο δίπλα στην προβλήτα, μια πόρτα στη μάντρα, μέσα στους κήπους, προσφέρει άμεση πρόσβαση. Με την ιστορία του Venetian Times να διατρέχει έξι αιώνες, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι είναι αποτυπωμένη στους τοίχους της. Το οικόσημο της οικογένειας Γεννατά κοσμεί μία από τις εισόδους και επίσης μια μεταλλική πλακέτα τιμά διαχρονικά την επίσκεψη του βασιλέως Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και της οικογένειάς του, που πραγματοποιήθηκε το 1908. Παράλληλα, κερκυραϊκές, βενετσιάνικες και βρετανικές αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές αναφορές «λούζ ουν» το εσωτερικό και το εξωτερικό της κατοικίας.

Aνακαινισμένη στα τέλη του 20ού αιώνα, η κυρίως κατοικία είναι χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στην ακτή. Η είσοδός της προδιαθέτει τον επισκέπτη για το μεγαλείο της. Μια παλιά ξύλινη πόρτα με βαρείς μαύρους σιδερένιους πύρους οδηγεί στο χολ – μια ψηλοτάβανη αίθουσα όπου κυριαρχεί το λευκό και η οποία επικοινωνεί με το σαλόνι. Εκεί, την παράσταση κλέβει το εντυπωσιακό ταβάνι με τα γεωμετρικά σχέδια, ενώ στην κουζίνα ο κρυφός φωτισμός της ξύλινης οροφής ανα- δεικνύει το craftsmanship της κατασκευής. Στον πρώτο όροφο, δύο διπλές και τρεις τύπου twin κρεβατοκάμαρες μπορούν να φιλοξενήσουν έως και δέκα άτομα. Στο κάτω επίπεδο, ένα ανεξάρτητο διαμέρισμα διαθέτει δύο κρεβατοκάμαρες τύπου twin, μπάνια και μία κουζίνα, ενώ ένας πλινθόκτιστος ξενώνας πίσω από την κατοικία προσφέρει ακόμη περισσότερες κρεβατοκάμαρες. Το σαλόνι του απολαμβάνει ένα μοναδικό φως, χάρη στα βιτρό που κοσμούν τα ψηλά, αψιδωτά του παράθυρα. Ακριβώς έξω από τη μάντρα του κυρίως οικοπέδου, ένας επιπλέον ξενώνας φιλοξενεί πέντε ανεξάρτητες ensuite κρεβατοκάμαρες, μία ταβέρνα, καθώς και ένα εκκλησάκι του 12ου αιώνα. Αναμφισβήτητα, ένα από τα highlights του Venetian Times είναι η μεγάλη πισίνα infinity, η οποία είναι χτισμένη κατά μήκος της ακτογραμμής, σχεδόν 10 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Παραδοσιακοί, πλινθόκτιστοι τοίχοι περιβάλλουν τον χώρο της πισίνας, ο οποίος είναι ιδανικός για δεξιώσεις ή και πάρτι έως το ξημέρωμα, βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει κάθε πρωί πάνω από τα βουνά της ακριβώς απέναντι ακτής…

 

Popular
Recent
Design
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT