Tanzania

Η ζωή στον κρατήρα Ngorongoro μοιάζει σαν μία μικρή Εδέμ τόσο για τους Μασάι όσο και για τα ζώα τους. Εκμεταλλευόμενοι την “σπηλιά” που προσφέρει νερό και τροφή τα πλάσματα της Τανζανίας, ομιλούντα ή μη, περνούν την ζωή τους εκεί προστατευμένα από τις επιρροές του βιομηχανικού σύγχρονου κόσμου υπό το βλέμμα ενός λίγο πιο “άγριου” θεού. O κρατήρας Ngorongoro αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες ζώα που ζουν μέσα σε αυτόν και δεν μεταναστεύουν. Περίπου 25.000 μεγαλόσωμα ζώα ζουν στον κρατήρα Ngorongoro 7.000 των οποίων αποτελούνται από ένα σπάνιο είδος αντιλόπης που δεν μετακινείται αλλά αντ’ αυτού παραμένει στον κρατήρα.

Καθώς εξέρχεσαι από τον κρατήρα και βγαίνεις στον επαρχιακό δρόμο βλέπεις ιθαγενείς της φυλής των Μασάι να μεταφέρουν εσωτερικά του κρατήρα τα ζώα τους για νερό και τροφή.

Οι Μασάι είναι διάσημοι για το θάρρος των πολεμιστών τους και για την μαεστρία τους στην αρπαγή βοοειδών. Ευγενείς και αξιοπρεπείς έχουν περήφανα διατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους και την πολιτισμική τους ταυτότητα παρά τις πιέσεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου να εκμοντερνιστούν. Ζουν νομαδικά και εκτρέφουν αντιλόπες και πρόβατα. Ντύνονται με χειροποίητα ρούχα και κατοικούν σε μικρά κυκλικά χωριά που ονομάζουν manyattas τα οποία αποτελούνται από μικρές καλύβες λάσπης.

Τα κορίτσια των Μασάι κάνουν κλειτοριδεκτομή μεταξύ των 11 και 13 ετών τους και αμέσως μετά παντρεύονται έναν άνδρα που διαλέγει ο πατέρας με αντάλλαγμα μία αντιλόπη ή χρήματα. Μία γυναίκα Μασάι απαγορεύεται να χωρίσει τον σύζυγό της με εξαίρεση τις πιο εξωφρενικές περιπτώσεις σωματικής βίας. Ακόμη, η γυναίκα Μασάι δεν έχει δικαίωμα να διαπράξει δεύτερο γάμο ακόμα κι αν ο σύζυγος που επέλεξε ο πατέρας της είναι ηλικιωμένος και πεθάνει και εκείνη είναι ακόμη έφηβη. Αντ’ αυτού παραμένει ιδιοκτησία ενός από τους αδερφούς του νεκρού συζύγου . Θα γίνει μία από τις πολλές συντρόφους και θα αποκτήσει πολλά παιδιά ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας της ή της δυνατότητας να τα μεγαλώσει σωστά. Θα ξυπνάει νωρίς κάθε πρωί για να αρμέξει τις αγελάδες και θα περάσει τις μέρες της περπατώντας χιλιόμετρα για να βρει πόσιμο νερό ή για να συλλέξει την ποσότητα που χρειάζεται για να γεμίσει τις λακκούβες που θα πλύνει τα ρούχα. Θα αναζητήσει ακόμη μεγάλα κομμάτια ξύλου τα οποία θα πάει πίσω στο σπίτι για φωτιά.

Οι Μασάι ζουν διάσπαρτοι στη νότια Κένυα και την βόρεια Τανζανία. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλύτερους τοπικούς πληθυσμούς λόγω της παρουσίας τους κοντά στα πάρκα διασκέδασης των Μεγάλων Αφρικανικών Λιμνών και λόγω των ξεχωριστών ενδυμάτων τους.

Η περιοχή Masai Mara φιλοξενεί τις περισσότερες αποδημητικές φυλές. Εδώ, εκατομμύρια αντιλόπες ακολουθώντας τους μουσώνες ξεκινούν το ιστορικό τους ταξίδι. Μετακινούνται σε μεγάλες ομάδες αναζητώντας πράσινο. Το ταξίδι είναι κουραστικό και κατά τη διάρκειά του πολλές πεθαίνουν λόγω τραυματισμού, πνιγμού ή εξουθένωσης. Για άγνωστους λόγους οι αντιλόπες διασχίζουν τον ποταμό Mara από διαφορετικά σημεία κάνοντας υπέρμετρα δύσκολο να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή να αιχμαλωτίσεις αυτό το δράμα σε μία κάμερα.

Marina Vernicos

Popular
Recent
Travel