Skyros, a Wild Island

Το στοιχείο του άγριου δικαιολογείται τόσο άμεσα πριν καν την προσεγγίσεις, είτε με το δικό σου αετήσιο βλέμμα από το αεροπλάνο ή σαν μυθολογικός Τρίτωνας ακόλουθος του Σκυριανού καραβιού “Αχιλλέας”. Είναι τόσο έντονη η χρωματική διχοτόμηση της Σκύρου που δεν προλαβαίνεις να πατήσεις το πόδι σου στο νησί για να νιώσεις την δικιά της έντονη ενέργεια.

Το βόρειο μέρος καταπράσινο από πεύκα δικαιολογεί την Σποραδική του γειτονιά. Ο Σκυριανός Νότος από την άλλη θα μπορούσε να φιλοξενεί τον αινιγματικό μονόλιθο του “2001: A Space Odyssey”. Απόμακρος για τους ανθρώπους αλλά όχι για τη πανάρχαια μοναδική ράτσα του Σκυριανού αλόγου οπού βρίσκει εκεί στο οροπέδιο “Άρι” το απόλυτο καταφύγιο για την αναπαραγωγή του. Στις νότιες θάλασσες της Σκύρου ποτίζονται και τα ντόπια αμνοερίφια και γεμίζουν αλμύρα και μυρωδικά της γής.

Νησί σε σχήμα “8” στην καρδιά του Αιγαίου, στα σύνορα Κυκλάδων και νήσων Βορείου Αιγαίου που έχει να σου πεί μύθους για τον Αχιλλέα και το πως τον ανακάλυψε ο Οδυσσέας  και τον πήρε μαζί του στην Τροία από το Παλάτι του Βασιλιά Λυκομήδη οπου φυγαδευόταν λόγω του χρησμού. Η Σκύρος έχει να σου περιγράψει επίσης Διονυσιακές τελετές στις δικιές της ξεχωριστές απόκριες με πρωταγωνιστές τον “Γέρο”, την “Κορέλα” και τον “Φράγκο”, μέχρι και πιο σύγχρονους στίχους του Σεφέρη, του Καββαδία και του Άγγλου Roupert Brooke για τον οποίο οι Σκυριανοί έφτιαξαν μία από τις ομορφότερες πλατείες-μπαλκόνι στο Αιγαίο.

Στην Λιναριά, το γραφικό λιμάνι-μαρίνα πρότυπο, θα σε υποδεχτούν με κλασσική μουσική και εν συνεχεία τα παιδιά εθελοντές του Λιμενικού ταμείου με την καλύτερη διάθεση θα πιάσουν τους κάβους του σκάφους σου για να πάρεις την πρώτη καλή γεύση Σκυριανής φιλοξενίας.

Στο Χωριό, όπως λένε οι Σκυριανοί την Χώρα τους, αξιοθαύμαστο είναι το Κάστρο, χτισμένο αμφιθεατρικά από τους Ενετούς και τον Μάρκο Σανούδο, ηγέτη του Δουκάτου της Νάξου, που βλέπει από την εσωτερική πλευρά στον οικισμό της Χώρας και εξωτερικά στους παραθαλάσσιους οικισμούς “Μαγαζιά” και “Μώλο”. Κατεβαίνοντας από το Κάστρο θα συναντήσεις ένα σκηνικό βγαλμένο από την Carmen του Bizet, την πανέμορφη Αρχοντογειτονιά με την ΑρχοντοΠαναγιά και τον με τον αυλόγυρο της που μυρίζει προξενιά και ερωτικές απαγωγές. Αυτή η βόλτα θα σε οδηγήσει σε μια παρτίδα σκάκι στην “Καλυψώ” με τα jazz και bossa nova ακούσματά της.

Με αφετηρία τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό των Μαγαζιών, μπορείς να νοικιάσεις ένα ανοιχτό τζιπ για την περιήγηση σου στο δύσβατο αλλά γεμάτο ομορφιά δάσος της βόρειας Σκύρου. Εκεί η Σκύρος θα σου επιφυλλάσει τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις. ο Άγιος Φωκάς με την κρυφή του πισίνα (ρώτα…) και την Αμέρισσα με τις γεύσεις από το καϊκι και το μαντρί της. Βορειοδυτικά θα φτάσεις στην μικρή και μεγάλη “Αγαλίπα” με τους κόκκινους βράχους στη μεν και το ναυάγιο του καϊκιού στη δε. Η πρώτη μέρα σου ήταν γεμάτη και μόνο ο sui generis Μήτσος πίσω στα Μαγαζιά, μπορεί να σε λυτρώσει στο “Κορφάρι” του αφού έχεις περάσει πιο πριν από το στάδιο της μαγικής Αστακομαρονάδας του Πολύβιου.

 

Την επόμενη μέρα αφού διασχίσεις με το τζιπ το ανθισμένο από πυκροδάφνες ρέμα της Καρεφλούς, καταλήγεις στην ομώνυμη παραλία και στις πηγές άργιλου της για να προσφέρεις στον εαυτό σου μια σπάνια αίσθηση peeling. Το απόγευμα σου θα είναι γεμάτο χρώματα ηλιοβασιλέματος από το Kavos Lounge Cafe με απεριτίφ, ένα robusto και το Mancode radio για το πλέον κατάλληλο Soundtrack.

 

από τον Ιάσονα Σαμαρά

 

Popular
Recent
Travel
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT