Ερμούπολη

Η πρωτεύουσα της Σύρου, η «μεγαλοαστή» των Κυκλάδων

Στα γραφικά σοκάκια της Ερμούπολης θα ανακα- λύψετε εικόνες και εμπειρίες μιας άλλης εποχής, συναντώντας μνημεία και νεοκλασικά κτίρια από την αγέρωχη ιστορία της. Κανείς δεν χορταίνει να περπατά στην Ερμούπολη! Στην πρωτεύουσα της Σύρου σάς περιμένουν μαρμαρόστρωτοι δρόμοι, ψηλοτάβανα νεοκλασικά κτίρια, μια αύρα ιστορική. Η «βασίλισσα» των Κυκλάδων, με τα πλακόστρωτα δρομάκια της και τα αρχοντικά, προσφέρεται για αξέχαστες βόλτες και μοναδικές φωτογραφίες.

Εδώ, το κλασικό και το παραδοσιακό ενώνονται γλυκά, σαν συριανό λουκούμι!

 

Τι να πρωτοδεί κανείς;

Θαυμάστε το Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, που εμπνεύστηκε ο Ερνέστος Τσίλερ από τα ανάκτορα της Τροίας, και οπωσδήποτε το Θέατρο «Απόλλων», που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια θαυμάστε τα αρχοντικά και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Σημείο αναφοράς στην Ερμούπολη αποτελεί η Μητρόπολη των Καθολικών, ο Άγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζώρτζης), κτίσμα του 1834, όπου βρίσκεται η εικόνα του αγίου που στέκεται δίπλα στο άλογό του, έχοντας μόλις σκοτώσει τον δράκο.

Καθώς θα κατηφορίζετε προς την «πιάτσα», τον δρόμο στο μέσον του οικισμού, αξιοποιήστε τα σπιτάκια που στριμώχνονται το ένα δίπλα στο άλλο, όπως συνηθίζεται στους μεσαιωνικούς οχυρωμένους οικισμούς, για να βγάλετε αμέτρητες φωτογραφίες σε υπέροχες εισόδους, σκεπαστά περάσματα, γραφικά στενά, μπαλκόνια με βουκαμβίλιες, γωνιές που μοιάζουν με θεατρικά σκηνικά.

 

Η Άνω Σύρος έχει, όμως, και μουσική ιστορία που σχετίζε- ται με το ρεμπέτικο. Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε εκεί και εμπνεύστηκε από το νησί του, όπου συνέθεσε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του, τη «Φραγκοσυριανή». Στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Ανωσυριανού ρεμπέτη, όπως χειρόγραφα τραγου- διών, το ρολόι, η βέρα και τα καλά μανικετόκουμπά του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης, επισκεφθείτε τη βιομηχανική ζώνη, δυτικά της πό- λης, όπου τον 19ο αιώνα κινούνταν η συριανή οικονομία, και δείτε το Νεώριο, που είχε παράδοση στην επισκευή και την κατασκευή σκαφών από το 1861.

Και, φυσικά, στην παραλία της Ερμούπολης θα βρείτε τα πάντα: καφέ-μπαρ, καταστήματα, ταβέρνες, εστιατόρια και το καζίνο, το οποίο στεγάζεται σε μέγαρο του 1830.

Popular
Recent
Travel
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT