The Greek Fisherman’s Cap

Το Greek Fisherman’s cap έχει τις “ρίζες” του στην Ύδρα, την Κάλυμνο και την Κρήτη και χρονολογείται γύρω στο 1880.
Όπως πολλά Ελληνικά elements έτσι και το “Καπέλο του Ψαρά” ταξίδεψε τον κόσμο και υιοθετήθηκε σαν stylish item από Βρετανούς, Δανούς, Γερμανούς, Αμερικάνους.

Για τον Έλληνα ψαρά, η ανάγκη του να προστατευθεί από το κρύο και την υγρασία τον χειμώνα αλλά και από τον ήλιο το καλοκαίρι, έγινε αιτία οι ράφτρες στα νησιά να πιάσουν δουλειά.
Με μαλλί, καραβόπανο και την παραδοσιακή handcrafting τέχνη τους, οι γυναίκες των ψαράδων άρχισαν να φτιάχνουν καπέλα για τους άνδρες του νησιού.
Μαύρο και μάλλινο για τον χειμώνα. Σκούρο μπλε από καραβόπανο για το καλοκαίρι. Και πάντα με μια πλεκτή “αλυσίδα” να διακοσμεί το γείσο.
Έτσι είναι το αυθεντικό Καπέλο του Ψαρά.

 

Τη δεκαετία του ‘60 ο John Lennon εμφανίστηκε στη σκηνή, δίπλα στους υπόλοιπους τρεις των Beatles, σηματοδοτώντας το ρεύμα του Brit Invasion, φορώντας το αυθεντικό Greek Fisherman’s Cap. Αργότερα το Καπέλο του Ψαρά υιοθέτησε ως χαρακτηριστικό του style item και ο Bob Dylan ενώ νωρίτερα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, το ίδιο καπέλο είχε φορέσει ο Marlon Brando.

Με αυτά τα τρία “ιερά τέρατα” το Καπέλο του Ψαρά δεν άργησε να γίνει trend στον δυτικό κόσμο.
Με διαφορετικές παραλλαγές στο υλικό, αυτό το στυλ καπέλου έχει φορεθεί από πολλά public figures ανά τον κόσμο και τον χρόνο μέχρι που ο Ralph Lauren το χρησιμοποίησε σε μία από τις collections του.
Για εμάς, βέβαια, το Καπέλο του Ψαρά θα είναι πάντα χαρακτηριστικό του Οδυσσέα Ελύτη.

 

Photos: Getty Images/Ideal Image

Popular
Recent
Style