Handcrafted by Tradition & Heritage

Το Panama Hat, το παραδοσιακό καπέλο με την ιστορία του να ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα, είναι πάντα το σήμερα του style.

Το αυθεντικό ελαφρύ, off white, κομψό Panama hat αν και πολλοί πιστεύουν πως είναι ψάθινο κι έχει τις ρίζες του στον Παναμά, τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Τα Panama Hats έχουν πατρίδα το Εκουαδόρ και φτιάχνονται από άχυρο και συγκεκριμένα ενός είδους φοίνικα, του Carludovica Palm.


Ο Manuel Alfaro, ο φιλόδοξος νεαρός που έφτασε στο Montecristi για να κάνει περιουσία, είναι ο “πατέρας” αυτού του καπέλου αφού επιδόθηκε στην δημιουργία και στο εμπόριο του Panama hat.
Από τα μέσα του 17ου αιώνα η δημιουργία καπέλων από toquilla (το άχυρο που προέρχεται από το Carludovica) ήταν η κύρια απασχόληση στις ακτές του Εκουαδόρ κι έτσι ο Alfano μπόρεσε εκεί να βρει τους καλύτερους artisans για να φτιάξουν τα Panama hats.
Λίγο αργότερα ο Alfano φόρτωνε πλοία με τα καπέλα του, από την Guayaquil και τη Manta για τον κόλπο του Παναμά. Εκεί βρήκε φανατικούς πελάτες στα πρόσωπα Αμερικανών χρυσωρύχων που χρειαζόντουσαν προστασία από τον καυτό ήλιο του Παναμά.

Ο χρόνος που χρειάζεται για τη δημιουργία του (το Panama είναι χειροποίητο), το πόσο σφιχτό είναι το δέσιμο του άχυρου και το φινίρισμα της κάθε λεπτομέρειας χαρακτηρίζουν την ποιότητά του.

Step 1
Το πρώτο βήμα είναι η μετατροπή των πράσινων ινών του φοινικόδεντρου σε άχυρο. Αυτό απαιτεί μεγάλη υπομονή και εμμονή στη λεπτομέρεια αφού πρέπει προσεκτικά ο craftsman να ξεχωρίσει τους βλαστούς, έναν-έναν.

Step 2
Έπειτα, ξεκινάει το “πλέξιμο” του άχυρου. Μια λεπτοδουλειά που πρέπει να γίνει τέλεια, αφού το σφίξιμο του κάθε μικρού κόμπου επηρεάζει απόλυτα το αποτέλεσμα.

Step 3
Το τρίτο βήμα είναι η ύφανση της κορώνας και του χείλους. Αυτό το βήμα μόνο μπορεί να πάρει από έναν έως τρεις μήνες αφού η διαδικασία απαιτεί εξαιρετική προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια.

Step 4
Μετά το τέλος της ύφανσης, σειρά έχει το φινίρισμα. Τα “άγρια” τελειώματα πρέπει να κοπούν αλλά και κάθε άχυρο πρέπει να είναι σφιχτό έτσι ώστε η κορώνα και το χείλος να παραμείνουν στην θέση τους.

Step 5
Μ’ ένα ειδικό σφυρήλατο ξύλινο εργαλείο, ο artsian χτυπάει το καπέλο για να μαλακώσει το άχυρο και να μπορεί να φορεθεί άνετα.

Step 6
Αφού το καπέλο έχει πάρει την τελική του μορφή, σιδερώνεται σε ειδική θερμοκρασία.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2012 τα Panama Hats του Εκουαδόρ, μπήκαν στο Intangible Cultural Heritage Lists της UNESCO ως πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

 

photos: Getty Images/Ideal Image

Popular
Recent
Style