Οι αρχιτεκτονικά σαγηνευτικοί και χρωματικά δελεαστικοί προορισμοί του Will Martyr

Ο 39χρονος Will Martyr είναι ένα από τα πλέον υποσχόμενα ονόματα της Βρετανίας. Αφού γαλουχήθηκε στη Νέα Υόρκη (Slade School of Fine Art) και στο Λονδίνο (Royal College of Art), το αστικό περιβάλλον έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο έργο του.

Αυτή του η οπτική οδήγησε γρήγορα σε μια τιμητική πρόσκληση της Αρχιτεκτονικής Ένωσης για να συμμετάσχει σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό δι-επαγγελματικό έργο στο Bauhaus το 2010. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το έργο του Martyr έχει εκτεθεί και έχει τοποθετηθεί σε αρκετές μεγάλες ιδιωτικές και εταιρικές παγκοσμίως, και έχει προβληθεί διεθνώς, σε γκαλερί της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Nέου Δελχί μεταξύ άλλων.

Οι πίνακές του είναι εμφατικοί, άμεσοι, οικείοι και σαγηνευτικοί. Το έργο του τοποθετεί με μαεστρία αντικείμενα έξω από το περιβάλλον τους, σε αισθησιακά ζουμερά χρώματα και σχήματα. Χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα και περιστασιακά τη λάμψη της σκόνης διαμαντιών, τα φουτουριστικά αρχιτεκτονικά αρμονικά τοπία, εικόνες από πολυτελείς κατοικίες σε συμμετρία που εμφανίζονται μπροστά μας με τη μορφή ευχάριστων γεωμετρικών δομών. Τα ουτοπικά περιβάλλοντα ζωγραφίζονται χρησιμοποιώντας μια πολύ σαγηνευτική παλέτα, που προσελκύει τον θεατή σε αυτά τα, κατά κάποιον τρόπο, γνώριμα μέρη. Συνδυάζοντας εικόνες από τη φαντασία του και τοποθεσίες που ίσως λίγο ή πολύ θυμόμαστε όλοι, ο Martyr, με τα εικονικά σενάριά του, γεννά στον θεατή μια υπερβολική αίσθηση déjà-vu. Ενώ η ανθρώπινη παρουσία απουσιάζει από τα έργα του, κάνοντας τον θεατή να αναρωτιέται το γιατί, το συχνό βινιετάρισμα επιτρέπει στο μάτι να εξερευνήσει ειρηνικά τους αψεγάδιαστους χώρους.

Ο Martyr διακρίνεται για τη σχολαστική αφοσίωσή του και την ευλαβική προσοχή των λεπτομερειών. Οι σύνθετοι πίνακές του είναι χτισμένοι από ακριβείς χειροποίητες συνθέσεις, που αποκαλύπτoνται και κόβονται σταδιακά σε σχήματα, χρησιμοποιώντας χειρουργικές λεπίδες, πριν ζωγραφιστούν στο χέρι με εμφατικά αντίθετα χρώματα (block colours). Από την πρώτη ματιά, οι πίνακές του χαρακτηρίζονται από επίπεδες επιφάνειες έντονου χρώματος, αλλά, σε πιο εκτενή επιθεώρηση, τα χρωματικά στρώματα και τα αυξημένα στοιχεία impasto γίνονται εύκολα εμφανή. Σε όλους τους πίνακές του το νερό διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Απεικονίζεται δροσερό, ήρεμο και φιλόξενο και διαδραματίζει καθαρτικό και αναζωογονητικό ψυχολογικό ρόλο. Αυτές οι συχνές συνθέσεις δίπλα στην πισίνα σχεδιάζονται για να είναι εξοικειωμένες και ασφαλείς, υπενθυμίζοντας στον θεατή τα μέρη που έχει αγαπήσει και γελάσει.

Η ατέρμονη αναζήτηση για την τελειότητα της επιφάνειας προκαλεί πολλούς να αμφισβητήσουν την εξαιρετικά περίτεχνη χειροποίητη πλευρά στη ζωγραφική του. Η τεχνική του είναι απίστευτη ακριβής, χωρίς συμβιβασμούς, διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά και μεθοδευμένα στάδια. Συνενώνει το πρωτότυπο και βρίσκει αρχιτεκτονικές εικόνες, ενώ, χειραγωγώντας αυτές, αρχίζουν να δημιουργούν φανταστικά τοπία. Η εξειδικευμένη παρατήρηση της γραμμής και της σκιάς φέρνει βάθος και ισορροπία στα έργα του, με απλά συμμετρικά επίπεδα. Με ερεθίσματα και πηγές έμπνευσης από τη μεταπολεμική αμερικανική Pop Art, τον μοντερνισμό, από αναγεννησιακούς ζωγράφους όπως ο Paolo Uccello, τον ιταλικό φουτουρισμό και ρωσικές αφίσες του 1930, οι πίνακές του ακτινοβολούν ζωτικότητα και αισιοδοξία, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν διαφημίσεις για μια (πιο) ευτυχισμένη ζωή.

Εξαιρετικά κολακευτική παρομοίωση για τον νεαρό ταλαντούχο καλλιτέχνη είναι ο συσχετισμός του, από παράγοντες στην τέχνη, με το έργο του μοναδικού David Hockney, για τις γοητευτικές και ζωντανές τοποθεσίες δίπλα στην πισίνα, τις γραμμές, όπως σε γνώριμα έργα του κορυφαίου 80χρονου διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη. Ακούγοντάς το, ο Martyr υπερήφανα δηλώνει πως έχει χιλιάδες εικόνες και αναμνήσεις να αποτυπώσει στον καμβά. Και είναι σίγουρο πως το καλλιτεχνικό του μέλλον διαγράφεται λαμπρό, με πολλές ακόμα δυνατές και περιγραφικές εικόνες, που προκαλούν τον θεατή και του εμπνέουν μια αίσθηση χαλάρωσης, ψυχαγωγίας και σαγήνης.

 

Popular
Recent
Style
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT