Dali: The Wines of Gala

της Μαριανίνας Πάτσα

Ένα bon vivant μανιφέστο.

«Ένας πραγματικός γνώστης δεν πίνει κρασί, αλλά δοκιμάζει τα μυστικά του». Στις «απολαύσεις του σταφυλιού» μας ξεναγεί ο μεγάλος σουρεαλιστής καλλιτέχνης και bon viveur, Salvador Dali, μέσα από αυτή τη βίβλο του κρασιού και ξεκινά να οργανώσει κρασιά «σύμφωνα με τις αισθήσεις που δημιουργούν στα βάθη μας».

Το βιβλίο The Wines of Gala (εκδόσεις Taschen) αποτελεί συνέχεια του best seller, Les Dîners de Gala, το οποίο ήταν μια γαστρονομική βόλτα στις εξωφρενικές γιορτές που συνήθιζε να ετοιμάζει ο εκκεντρικός καλλιτέχνης κατά τη δεκαετία του ’70, οι οποίες ξεπερνούσαν κάθε φαντασία -εκτός απ’ τη δική του.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου (Ten Divine Dalí Wines), είναι μια επισκόπηση δέκα σημαντικών αμπελουργικών περιοχών, ενώ το δεύτερο διερευνά την «επαναστατική παραγγελία του κρασιού μέσα από τη συναισθηματική εμπειρία» του καλλιτέχνη. Αποφεύγοντας τις παραδοσιακές ταξινομήσεις γεωγραφίας και ποικιλίας, το βιβλίο αυτό είναι ένα «φανταχτερό, ελεύθερο μανιφέστο» που γιορτάζει τη γεύση και το συναίσθημα μέσα από ένα ταξίδι πολλών αισθήσεων.

Courtesy of Taschen

Popular
Recent
Style