Art Can Change the World

HANNAH ROSE THOMAS

της Μαριανίνας Πάτσα

«Ο λόγος που με ενδιαφέρει τόσο πολύ η ζωγραφική πορτρέτων ανθρώπων όπως οι πρόσφυγες είναι επειδή η προσωπογραφία είναι συνήθως για την ελίτ. Είχα πάντα την επιθυμία να είμαι η φωνή των πιο αδύναμων και τώρα έχω την ευκαιρία να το κάνω». Τα εικαστικά έργα της Hannah Rose Thomas μαρτυρούν την αλήθεια ανθρώπων που βιώνουν καταστάσεις τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς ίσως να δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πλήρως. Πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, γυναίκες που ξέφυγαν από τον ISIS, θύματα σεξουαλικής βίας, παιδιά ασυνόδευτα σε στρατόπεδα προσφύγων είναι μόνο μερικά από τα καλλιτεχνικά της projects που αντανακλούν όχι μόνο την ασχήμια του σύγχρονου κόσμου, αλλά και την κρυμμένη δύναμη που υπάρχει ακόμα και μέσα στο πιο κατατρεγμένο ανθρώπινο πλάσμα.

Οι πίνακές της έχουν εκτεθεί στο παλάτι του Buckingham, στο παλάτι Lambeth, στην γκαλερί Saatchi, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, στον καθεδρικό ναό του Durham, καθώς και στο κέντρο των Ηνωμένων Εθνών. Η Thomas αγαπούσε πάντα την τέχνη, αλλά ούτε που φανταζόταν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει για εκείνη μια επιλογή σταδιοδρομίας. Άρχισε να αποκαλεί τον εαυτό της καλλιτέχνη όταν βρισκόταν στην Ιορδανία και μάθαινε αραβικά, ως μέρος των σπουδών της στην Ιστορία και στις τέχνες. Εκεί είχε την ευκαιρία να εργαστεί για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οργανώνοντας καλλιτεχνικά projects μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία. «Ποτέ πριν δεν είχα κάνει ένα έργο τέχνης μεγάλης κλίμακας και πραγματικά φοβόμουν, γιατί δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να το κάνω – ήμουν μόνο 22 ετών. Ένιωσα τόσο ζωντανή μέσα σε αυτό το δημιουργικό χάος, καθώς οργάνωνα τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν με την τέχνη. Έπρεπε να μιλήσω στην εναρκτήρια έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ιορδανία, όπου εκτέθηκαν οι ζωγρα- φισμένες σκηνές των προσφύγων, και νομίζω ότι αυτή ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ποια ήμουν και τι αγαπούσα πραγματικά».

 

Για το project του ΟΗΕ, πάνω από 200 πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ζωγράφισαν υπό την καθοδήγησή της τρεις μεγάλες σκηνές-ισχυρό σύμβολο της μετακίνησης και του ξεριζωμού τους. Στη συνέχεια, η ίδια ταξίδεψε μαζί με αυτές τις σκηνές-έργα τέχνης σε απομακρυσμένες περιοχές της Ιορδανίας, ώστε να συνεισφέρει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα. Τον Αύγουστο του 2017, η Hannah διοργάνωσε ένα έργο τέχνης στο βόρειο Ιράκ με γυναίκες Yezidi που είχαν δραπετεύσει από την αιχμαλωσία του ISIS και τον Απρίλιο του 2018 για τα παιδιά Rohingya, που βρίσκονται στα στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορα της Μιανμάρ.

Φέτος, η καλλιτέχνιδα έχει την τιμητική της: Το Forbes τη συμπεριέλαβε στην περίφημη λίστα του «30 Under 30 2019», ενώ τιμήθηκε και με το European International Women’s Leadership Award 2019, εξασφαλίζο- ντας έτσι πως η φωνή της, που ζητά έναν καλύτερο κόσμο, θα εξακολουθήσει να ακούγεται δυνατά.

Popular
Recent
Style