A story of finesse and legacy

«Υπάρχει ένας όρος ανακοπής για να κλείσει η συμφωνία μας. Ποτέ δεν θα φέρετε σχεδιαστή celebrity». «Δεκτός…» απάντησε ο Bernard Arnault στον Sergio Loro Piana και έτσι το 2013 το κορυφαίο ιταλικό brand πέρασε στoν έλεγχο του ομίλου LVMH. Ήταν το τέλος μια ολόκληρης εποχής και η αρχή μιας καινούργιας για την οικογενειακή επιχείρηση των Loro Piana που από τοπική φίρμα , ιδρύθηκε το 1924, προϋπήρχε βέβαια από το 1814, εξελίχθηκε σε παγκόσμιο luxury fashion brand, συνώνυμο της φινέτσας και των υψηλών προδιαγραφών πρώτων υλών, όπως το κασμίρ.

Sergio & Luisa Loro Piana.

Ουσιαστικά η εταιρεία άρχισε να επεκτείνεται μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο υπό την ηγεσία του Franco Loro Piana, πατέρα του Sergio. Ταξίδευαν στο Παρίσι και το Λονδίνο όπου εκείνος έμαθε γαλλικά και αγγλικά. Ενώ οι ανταγωνιστές έστελναν αντιπροσώπους τους στην Αυστραλία για να διαλέξουν είδη μαλλιού, οι Loro Piana έκλειναν συμφωνίες στις πρωτεύουσες της μόδας και του στιλ. Η απογείωση του οίκου ήλθε το 1975 όταν ανέλαβε τη διοίκηση ο Sergio μαζί με τον αδελφό του Pier Luigi.

 O Sergio μαζί με τον αδελφό του Pier Luigi.

O Sergio, γόνος πλούσιας οικογένειας, διέθετε τον «αέρα» εκείνον όσον αφορά στην εμφάνιση και το στιλ. Έχοντας πρόσβαση σε άπειρα ενδύματα και αξεσουάρ πετύχαινε να συνδυάζει λεπτομέρειες που εξέπεμπαν προς τα έξω την εικόνα του απροσποίητου και αυθεντικού στιλ. Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης βιωματικής αντίληψης πέτυχε να μεταμορφώσει τον οίκο από ένα υψηλού επιπέδου ύφανσης ενδυμάτων κατασκευαστή σε παγκόσμιο brand πολυτελείας και φινέτσας. Όταν ανέλαβε ο Sergio, η εταιρεία απασχολούσε τριακόσιους υπαλλήλους, μέγεθος μικρό για τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς. Μέχρι το 2013 είχε φτάσει να διαθέτει 130 σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά στη φιλοσοφία του υιοθέτησε έναν απλό κανόνα. Σχεδίαζε ότι του άρεσε να φορά ό ίδιος και το οποίο σχετιζόταν με τον τρόπο ζωής της οικογένειάς του. Για παράδειγμα είχαν άλογα, έτσι προέκυψε το τζάκετ ιππασίας. Του άρεσε η ιστιοπλοΐα και ετοίμασε το ανάλογο ένδυμα. Τα προϊόντα της φίρμας πωλούνταν σε επιλεγμένους πελάτες οι οποίοι με τη σειρά τους διαφήμιζαν στον κύκλο τους την ποιότητα και το στιλ τους. Είναι βέβαιο ότι ο Sergio επηρεάστηκε από την εικονική προσωπικότητα του Gianni Agnelli υιοθετώντας στιλιστικές λεπτομέρειες, όπως φορώντας το ρολόι πάνω από τη μανσέτα του υποκαμίσου. Ο ίδιος, μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 2013, πίστευε απαρέγκλιτα ότι οι πελάτες του δεν ήθελαν να είναι μοδάτοι αλλά να έχουν στιλ.

Αναμφίβολα η ιστορία των Loro Piana είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα υψηλής ποιότητας υλικά ύφανσης, όπως το κορυφαίο επί Γης μαλλί που προέρχεται από το vicuña, που ζει στη Λατινική Αμερική, στις Άνδεις. Την αποκλειστική χρήση του οποίου έχει ο οίκος από το 1994, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση του Περού. Μια απόδειξη της μοναδικής ικανότητας του Sergio να επιλέγει και να καταφέρνει να προσφέρει ενδύματα με χρήση κορυφαίων πρώτων υλών, μια οικογενειακή παράδοση που συνεχίζεται απαρέγκλιτα από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Photo Credit: Alfa Castaldi

Popular
Recent
About Men