Υπό την σκιά του «Πηγάσου»

του Χρήστου Ζαμπούνη

Η έλευσις, σήμερα, στην Αθήνα, του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν είναι φυσικό να ελκύει τα φώτα της δημοσιότητος για πλείονες του ενός λόγους. Ο πρώτος είναι η διαφαινόμενη ακύρωσις εκ μέρους της Αυστραλίας μίας παραγγελίας 12 γαλλικών υποβρυχίων, αξίας δεκάδων δισ. ευρώ, μετά το τριμερές σχήμα ασφαλείας AUKUS (Australia, United Kingdom. U.S.A.). O δεύτερος είναι εγχώριος, λόγω της σθεναρής υποστηρίξεως της χώρας μας από τον επόμενο ηγέτη της Ευρώπης, μετά την αποχώρηση της καγκελαρίου Μέρκελ, με το αζημίωτο βεβαίως – όρα την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών Rafale. Ο τρίτος είναι ελληνογαλλικός και συνδέεται με ένα λογισμικό παρακολουθήσεως που ανεκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα και φέρει τον κωδικό «Pegasus».

Το φτερωτό άλογο που ξεπήδησε μέσα από την Μέδουσα μετά τον αποκεφαλισμό της από τον Περσέα, ενέπνευσε την ισραηλινή εταιρεία NSO group για να δημιουργήσει ένα λογισμικό κατασκοπείας με πρόσβαση σε ό,τι περιλαμβάνει ένα «έξυπνο» τηλέφωνο (smartphone), από την ηλεκτρονική αλληλογραφία έως φωτογραφίες, video κ.λπ. Ανάμεσα στους 50.000 αριθμούς τηλεφώνων συγκαταλέγονται ένα από τα κινητά του Γάλλου προέδρου και τα κινητά 14 υπουργών του.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη, ο Γάλλος πρόεδρος συνεκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο επί του θέματος και διέταξε άμεση διερεύνηση της υποθέσεως, χωρίς έως στιγμής, να έχει γίνει γνωστό ποιος τον παρακολουθούσε και γιατί. Είναι η τρίτη περίπτωσις, μετά τα Wikileaks και τα Panama Papers, που δημιουργείται πολυεπίπεδος αναστάτωσις λόγω της εξελίξεως της τεχνολογίας, με τους «κλέφτες» να είναι πιο γρήγοροι, προς το παρόν, από τους «νοικοκύρηδες».

Εικονογράφηση: Dimarelos

Opinions