Υπέρ και κατά του Βουλή TV

του Χρήστου Ζαμπούνη

Τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων είχα ενώσει την φωνή μου, μαζί με αυτήν έτερων επιφυλλιδογράφων, απαιτώντας την διακοπή της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, στα πλαίσια της περικοπής δημοσίων δαπανών που εγένετο, βιαίως, τότε. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, αναιρώ τα όσα είχα γράψει, υπό το κράτος, ασφαλώς, του θυμού που είχα για τον ρόλο του πολιτικού συστήματος στην χρεωκοπία, γενικώς, και των βουλευτών ειδικώς. Τούτο το πράττω αποκλειστικώς για το πρόγραμμά του, παρ’ ότι δεν κατόρθωσα να βρω τα οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας του.

Παρηκολούθησα, τις προάλλες, μία καταπληκτική μαυρόασπρη ταινία υπό τον τίτλο «Ida». Είναι πολωνική και διαπραγματεύεται το ταξίδι μίας πρώην κομμουνίστριας εισαγγελέως και της ανηψιάς της, η οποία είναι δόκιμη καθολική μοναχή, στον τόπο όπου εδολοφονήθησαν, λόγω εβραϊκής καταγωγής, οι γονείς της τελευταίας. Η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από την Αμερικανική Ακαδημία. Την συνιστώ ανεπιφυλάκτως στο web tv.

Δεν είναι το μόνο «διαμαντάκι» στην ταινιοθήκη του εν λόγω τηλεοπτικού διαύλου. Πέραν των ταινιών ποιότητος, το Βουλή TV διαπρέπει και στις εκπομπές λόγου, με συνεντεύξεις κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Χρήστος Γιανναράς, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς ή ακόμη ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, συγγραφεύς του βιβλίου «Ο κήπος της Αμαλίας». Εάν δεν απατώμαι, το «Βιβλιοβούλιο» είναι η μοναδική εκπομπή βιβλίου στην ελληνική τηλοψία, μετά την εκλογή του Βασίλη Βασιλικού στο Κοινοβούλιο και την διακοπή της δικής του εκπομπής.

Άκρως ενδιαφέρουσες είναι, επίσης, οι εκπομπές «Αστικό Τοπίο» με αρχιτεκτονική θεματολογία, η τηλεοπτική προβολή των Διαλέξεων της Μαρίας Ευθυμίου, υπό τον τίτλο «Μικρά Μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο», καθώς και η ναυτικού περιεχομένου «Έλληνες Αειναύτες». Τέλος, θα ήτο παράλειψις να μην αναφέρω το ημίωρο αφιέρωμα «Σε προσκυνώ Γλώσσα», του καθηγητού Γεώργιου Μπαμπινιώτη, που διαθέτει το τάλαντο της γνωστικής μεταδόσεως.

Υ.Γ. Το 2015, ο βουλευτής του «Ποταμιού» Γιώργος Αμυράς είχε ζητήσει από την Ζωή Κωνσταντιπούλου τα στοιχεία με τους Αναλυτικούς Προϋπολογισμούς του Καναλιού της Βουλής, καθώς και τον τρόπο προσλήψεως των απασχολουμένων και τις ενδεχόμενες διπλοθεσίες, Έως σήμερα, δεν έχει λάβει απάντηση. Προς τι η αδιαφάνεια;

Opinions