Το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου
[ssba]

του Χρήστου Ζαμπούνη

Μου είχε κάνει παλαιότερα ισχυρή εντύπωση μία φράση του Δημήτρη Καμπούρογλου: «Δεν υπάρχει άλλος τόπος όπως εις την Ελλάδα διά την οποία εγράφησαν τα περισσότερα βιβλία και όπου διαβάζονται τα ολιγώτερα». Μέσα στην υπερβολή περιείχε μία αλήθεια, την οποία επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές. Τι ειρωνεία! Υπήρξε μία εποχή που η βιβλιοπαραγωγή στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ξεπερνούσε κατ’ αναλογίαν, αυτές των προηγμένων αναγνωστικά κρατών, ενώ το σύνολο των πωλήσεων ευρισκόταν και αυτό σε υψηλά επίπεδα.

Τότε προμηθευώμεθα βιβλία μόνον μέσω των βιβλιοπωλείων, εξ’ ου και ο πολλαπλασιασμός τους  τις χρυσές δεκαετίες πριν από την κρίση. Στην Πατριάρχου Ιωακείμ, επί παραδείγματι, στο Κολωνάκι, έναν σχετικώς μικρό σε μήκος δρόμο, λειτουργούσαν πέντε βιβλιοπωλεία. Σήμερα, έχει απομείνει ένα, το «Bookloft». Το διευθύνει ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει μέσα στα βιβλία, ο Μιχάλης Καρακώστας. Είναι ενημερωμένο τόσο για τις νέες εκδόσεις όσο και για τις παλαιές. Επίσης, έχει την σπάνια γνώση του τι βιβλίο να σου προτείνει.

Στην εποχή του ίντερνετ και των ηλεκτρονικών εκδόσεων, πείτε με παλαιομοδίτη ή αναχρονιστικό, πάντως από εκεί προμηθεύομαι τα αναγνώσματά μου, και εκεί παρακολουθώ την κίνηση των βιβλίων που εκδίδω και γράφω. Τελευταία προσθήκη το βιβλίο του Θαλή Πιτούλη «Απαγορεύεται η είσοδος στους διαφημιστές».

[ssba]
Opinions
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT