Το σκάνδαλο των κολλεγίων

του Χρήστου Ζαμπούνη

Για όλους εμάς που περάσαμε εκατοντάδες ώρες προετοιμασίας για τα διάφορα S.A.T. και G.M.A.T., τις ειδικές εξετάσεις εισαγωγής στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Για όλους εμάς που περάσαμε μήνες αγωνίας μέχρι τα παιδιά μας να γίνουν δεκτά στην Ivy League, η αποκάλυψις του σκανδάλου με τον κωδικό «Operation Varsity Blues» μάς πλημμύρισε με ανάμεικτα συναισθήματα: Θυμού, για τον απατηλό τρόπο με τον οποίον τα τέκνα ορισμένων προνομιούχων οικογενειών εισάγοντο από την «πλαϊνή πόρτα» σε φημισμένα ανώτατα ιδρύματα των Η.Π.Α. χωρίς να έχουν τα προσόντα. Ανακουφίσεως, διότι η διάλυσις του κυκλώματος που ελυμαίνετο τα αμερικανικά κολλέγια ενδέχεται να οδηγήσει σε μία σχετική κάθαρση. Σχετική, είπα.

Παρηκολούθησα, τις προάλλες, το ντοκυμαντέρ που προεβλήθη, επί του θέματος, στην πλατφόρμα του Netflix. Έμεινα ενεός με το πόσα «παραθυράκια» υπάρχουν για να σπουδάσει κανείς σε ένα φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Συν το «λάδωμα». Με μία ταρίφα που εκυμαίνετο από τα 300.000 έως τις 500.000 δολλάρια, ο Rick Singer, ο εγκέφαλος του κυκλώματος, επετύγχανε την απρόσκοπτη εισαγωγή οποιουδήποτε υποψηφίου. Μία από τις μεθόδους του ήταν να δίνει μίζες στους προπονητές ήσονος σημασίας αθλημάτων, όπως η ιστιοπλοΐα, η ιππασία, η ξιφασκία ή η υδατοσφαίρισις, οι οποίοι με την σειρά τους εισηγούντο την αποδοχή από τα κολλέγια των υποτιθεμένων σπουδαίων αθλητών. Έτερη μέθοδος που χρησιμοποιούσε ήταν να δίνει κάποιος άλλος εξετάσεις στην θέση του «κανακαρίου».

Από το 2011 έως το 2018, ο Singer εισέπραξε 25.000.000 δολλάρια από πάνω από 50 οικογένειες. Δεν συνελήφθη ποτέ επ’ αυτοφώρω, αλλά τον πρόδωσε ένας από τους ευεργετηθέντες όταν ηναγκάσθη να ανταλλάξει πληροφορίες για μία άλλη υπόθεση, για να γλυτώσει την φυλακή. Για να ελαφρύνει την ποινή του, η οποία ενδέχεται να φθάσει τα 80 έτη καθείρξεως, ο Singer συνεργάσθη με το F.B.I. και «έδωσε» τους πάντες. Η εικόνα της πρωταγωνίστριας της τηλεοπτικής σειράς «Full House» Lori Loughlin να οδηγείται στην φυλακή, όπως και άλλων ευκατάστατων και διάσημων γονέων που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο, να τιμωρούνται με μικρές, σχετικώς, ποινές, είναι βέβαιον ότι θα στοιχειώνει την αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα επί μακρόν.

Opinions