Το Savoir vivre της μάσκας

του Χρήστου Ζαμπούνη

Το επεισόδιο έλαβε χώρα σε λιμένα των Μικρών Κυκλάδων. Αρνητής της υποχρεωτικής χρήσεως της μάσκας προσήλθε στο πλοίο «Σκοπελίτης» για να παραλάβει ένα δέμα. Όπως φαντάζεται κανείς, του απηγορεύθη η είσοδος στο πλοίο. Η συνέχεια περιελάμβανε χρήση της «γαλλικής» γλώσσης εκ μέρους του αρνητού, καθώς και προσπάθεια προπηλακισμού των ναυτών. Το τέλος είχε στοιχεία καθαρώς ελληνικής τραγωδίας. Ως από μηχανής θεός ενεφανίσθη μία ξένη τουρίστρια, και με πειθώ που θα ζήλευε ο πρόεδρος Ερντογάν όταν τον νουθετεί ο πρόεδρος Τραμπ, ενεχείρισε στον ταραξία μία μάσκα, την οποία, ως υπνωτισμένος ο τελευταίος, τελικώς την εφόρεσε.

Παρατήρησις πρώτη: Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η ζωή στην κοινωνία και η προστασία της δημόσιας υγείας περιλαμβάνει ορισμένους περιορισμούς, ας μην συνεχίσουν την ανάγνωση του άρθρου.

Παρατήρησις δεύτερη: Όσοι δυσκολεύονται να αποδεχθούν τα προστατευτικά μέτρα εν γένει και την υποχρεωτική μάσκα ειδικώς, ας σκεφθούν ότι υπεύθυνοι γι’ αυτό δεν είναι οι ναυτικοί του οποιουδήποτε «Σκοπελίτη» για να τους στοχοποιούν. Το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών ή των καταστημάτων.

Παρατήρησις τρίτη: Όσοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η μάσκα τούς ενοχλεί ας σκεφθούν τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που τις φορούν καθ’ όλην την διάρκεια της ημέρας, ή, για να γίνω πιο παραστατικός, τους στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες.

«Ώς πότε θα εξαντλείς την υπομονή μου;», είπε ο Κικέρων στον Κατιλίνα. Είναι ένα ερώτημα το οποίο δέον να τεθεί σε όσους υπεραμύνονται της δικής τους «ελευθερίας» χωρίς να σέβονται την ελευθερία των άλλων.

Opinions