Το πολύτιμο πλάσμα
[ssba]

του Χρήστου Ζαμπούνη

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες συνεργαζώμεθα με τον Αλέξη Αλεξίου στην έκδοση του βιβλίου του με τίτλο «Τριπλό Τζακ Ποτ». Είναι ο άνθρωπος που προσεβλήθη από τους ιούς της γρίππης τύπου Β και SARS – Covid-19, ενώ, παραλλήλως, νόσησε και από σοβαρότατη πνευμονία. Στην τελευταία μας συνάντηση τον άκουγα να συνομιλεί στο τηλέφωνο, με θέμα τις εξετάσεις αντισωμάτων στις οποίες υπεβλήθη στον «Άγιο Σάββα». Ο απώτερος σκοπός του ήταν να δώσει πλάσμα. Τι είναι το πλάσμα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πλάσμα, γενικώς, είναι το υγρό στοιχείο του αίματος όπου εντοπίζονται τα αντισώματα, ενώ πλάσμα αναρρώσεως σημαίνει ότι προέρχεται από ασθενείς που έχουν ιαθεί. Η χορήγησή του σε ασθενείς από κορωνοϊό είναι ένα είδος ανοσοθεραπείας, η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Η εμπειρία στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, όπως η πολυομυελίτις ή η ιλαρά, έδωσε το έναυσμα στους ιατρούς για να το δοκιμάσουν στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού. Οι πρώτοι που εχρησιμοποίησαν το πλάσμα αναρρώσεως ήταν οι Κινέζοι, με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο η αιμοδοσία, διότι απαιτείται διήθηση, κατά την διάρκεια της οποίας αφαιρείται το πλάσμα, ενώ τα κυτταρικά στοιχεία επιστρέφουν στον δότη.

Όπως μου εξηγεί ο Αλέξης, σε αντίθεση με τις εκστρατείες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», που είχαν ευρεία διάδοση, η πληροφορία για την προσφορά πλάσματος από τους ιαθέντας ασθενείς από SARS – Covid-19 αποτελεί μάλλον επτασφράγιστο μυστικό. Και όμως, όπως έχουν δείξει πρόσφατες ιατρικές μελέτες, τούτη η πρωτοβουλία δύναται να καταστεί σωτήρια σε αρκετές περιπτώσεις προσβληθέντων εκ του ιού.

[ssba]
Opinions
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT