Το ελληνικό αίμα του Οίκου Hermes

του Χρήστου Ζαμπούνη

Από το 1837, όταν ο Thierry Hermes εγκαινίασε το πρώτο του κατάστημα στο Παρίσι, έως το 2021, όταν διετέθη στην αγορά το μεταξωτό μαντήλι «Ελευθερία», πολύ νερό κύλησε κάτω από τον Σηκουάνα. Ο Οίκος που εξειδικεύετο στις σέλλες ιππασίας έγινε ένα global brand, με καταστήματα στις τέσσερις άκρες του κόσμου.

Η ιστορία της απογειώσεως εκκινεί το 1978, με την ανάληψη των ηνίων της επιχειρήσεως από τον Jean-Louis Dumas, πέμπτη γενεά της οικογενείας. Είναι εκείνος που εκτινάσσει τον τζίρο από τα 80.000.000 γαλλικά φράγκα στα 1.000.000.000, προσθέτοντας στον κατάλογο προϊόντων του Οίκου νέα είδη, από κοσμήματα έως κολώνιες.

Ο Jean-Louis έχει, εν τω μεταξύ, νυμφευθεί με την Αθηναία αρχιτέκτονα Ρένα Γρηγοριάδου και μαζί έχουν αποκτήσει δύο τέκνα, την Sandrine και τον Pierre-Alexi. Τα καλοκαίρια περνούν τις διακοπές τους στην Αίγινα, ενώ μία γνωριμία με την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Ιουλία Λαλαγιάννη-Abadie θα οδηγήσει σε παραγγελίες μαντηλιών με ελληνικά θέματα, όπως τα «Skyros», «Kosmima», «Gloire d’ Alexandre», «Les Printemps de Thera», «Ciels Byzantins», και άλλα.

Είχα την ευκαιρία να κάνω μία συνέντευξη εκείνη την εποχή, ίσως την μοναδική που έδωσε για ελληνικό έντυπο, με την Rena Dumas, όπως ήταν το επαγγελματικό της όνομα. Τότε είχα διαπιστώσει την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο της, μία αγάπη που όπως φαίνεται, μετέδωσε και στα παιδιά της. Παρ’ ότι η Sandrine δεν ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση, ο αδελφός της, μαζί με άλλους συνολικώς 16 απογόνους του Thierry Hermes που έχουν κληρονομήσει την εταιρεία, θέλησαν να τιμήσουν για δεύτερη φορά την Ελληνική Παλιγγενεσία, με το Carre «Ελευθερία». Είχε προηγηθεί το εξηντλημένο –φευ!– Carre «1821».

Opinions