Τι να διαβάσω αμέσως

του Χρήστου Ζαμπούνη

Την ιδέα μού την έδωσε η μητέρα μου, όταν την ρώτησα, από τηλεφώνου, για το πώς είναι. «Διαβάζω το βιβλίο του Χένρυ Κίσσινγκερ “Διπλωματία”. Αυτό το κάθαρμα ευθύνεται για την Κύπρο, γιατί ήταν με τους Τούρκους. Είναι Γερμανοεβραίος και κατάγεται από το διπλανό χωριό απ’ όπου σπουδάσαμε με τον πατέρα σου. Το Φυρτ απέχει μόλις πέντε λεπτά από το Ερλάνγκεν».

Την διέκοψα εγκαίρως, διότι θα ήταν ικανή, παρ’ ότι δεν χρησιμοποιεί το google, να μου παραθέσει το πλήρες βιογραφικό του, εξ ου και το προσωνύμιό της «Εγκυκλοπαίδεια Larousse». Αποθήκευσα την πληροφορία στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου, όπου συνήθως χάνονται πολλές από αυτές, έως ότου κάτι συμβεί και τις φέρει στην επιφάνεια. Όπερ και εγένετο.

Σήμερα το πρωΐ, επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του «Paris Match» ξεχώρισα μία είδηση με τον εξής πηχυαίο τίτλο: «Η παγκόσμια τάξις δεν θα είναι ποτέ η ίδια». Υπογραφή Χένρυ Κίσσινγκερ. «Η σουρεαλιστική πανδημία του Covid-19 μού θυμίζει αυτό που αισθανόμουν νεαρός στρατιώτης της 84ης Μεραρχίας Πυροβολικού κατά την διάρκεια της μάχης των Αρδεννών» (σ.σ.: παρ’ ότι γεννήθηκε στην Γερμανία το 1923, ο Κίσσινγκερ πολέμησε στον αμερικανικό στρατό κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχοντας διαφύγει με τους γονείς του το 1938). Αυτή η πρώτη παράγραφος μίας μακράς δηλώσεως με αρκετές ενδιαφέρουσες απόψεις, ήταν το έναυσμα για να παραγγείλω ηλεκτρονικώς τα τέσσερα βιβλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην κρίσιμη για την Ελλάδα δεκαετία του ’70.

Η διεισδυτική του ματιά, πέρα από τον αμφισβητούμενο ρόλο του στα εθνικά μας θέματα, φρονώ ότι ενδέχεται να είναι διαφωτιστική όχι μόνον για το παρελθόν, αλλά και για την επόμενη ημέρα.

Photo Credit: Getty Images | Ideal Image

Opinions