Οι μάσκες της Madame de Sevigne

του Χρήστου Ζαμπούνη

Η επιστολή κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως και έχει γίνει viral. Φέρεται να έχει γραφεί από την Madame de Sevigne με παραλήπτη την κόρη της. Το ημερολόγιο γράφει Πέμπτη 30 Απριλίου 1687. Ας μου επιτραπεί να την παραθέσω αυτούσια:

«Κυρίως, αγαπητό μου παιδί, μην έλθετε καθόλου στο Παρίσι. Κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του φοβούμενος αυτήν την λαίλαπα που έχει πέσει πάνω μας. Μεταδίδεται όπως η φωτιά στα ξερά φύλλα. Ο βασιλιάς κι’ ο Μαζαρίνος μάς έχουν περιορίσει στα διαμερίσματά μας. Αυτό με θλίβει, διότι είχα την ελπίδα να παρακολουθήσω τις παραστάσεις μίας κωμωδίας του κυρίου Corneille “Ο Ψεύτης”, για την οποία άκουσα τα καλύτερα λόγια. Πλήττουμε λίγο και αδυνατώ να σας διηγηθώ τις τελευταίες ίντριγκες της Αυλής, καθώς και τις τελευταίες εμφανίσεις της μόδας. Ευτυχώς βλέπω διακριτικά την καλή μου φίλη Marie-Madeleine de la Fontaine και διασκεδάζουμε με τους “Μύθους” του Monsieur de la Fontaine, ένας από τους οποίους είναι άκρως επίκαιρος. “Τα άρρωστα ζώα της πανώλης!”. Δεν πεθαίνουν όλα, αλλά όλα είχαν μολυνθεί.

Σας αποστέλλω δύο χαριτωμένες μάσκες: είναι η μεγάλη μόδα, όλοι τις φορούν στις Βερσαλλίες. Δίνουν μία ευχάριστη αίσθηση καθαριότητας που εμποδίζει την μόλυνση. Σας φιλώ».

Φευ! Η επιστολή είναι πλαστή, fake όπως λέγεται σήμερα. Ο Μαζαρίνος είχε πεθάνει το 1661, ενώ δεν υπάρχει κανένα ιστορικό ίχνος επιδημίας το 1667. Και όμως. Είναι άκρως παρηγορητική, αφού μας κάνει να νοιώθουμε ότι δεν είμεθα οι μόνοι που έχουμε πληγεί από την πανδημία. Το νόημά της έγκειται σε μία αλήθεια της ψυχής: «Ο πόνος γίνεται πιο υποφερτός όταν είναι κοινός».

Photo Credit: Sharon Wright

Opinions