Οι Ευρωπαίοι James Bond

του Χρήστου Ζαμπούνη

Την παρελθούσα Τετάρτη, είκοσι τρεις επί κεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ταξίδεψαν έως το Ζάγκρεμπ για να υπογράψουν την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Πληροφοριών. Ο λόγος, όπως τον εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είναι απλός. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εάν δεν θέλουμε να εξαρτώμεθα αύριο από τις πληροφορίες που συλλέγουν οι Η.Π.Α., η Ρωσία και η Κίνα».

Οι διαδικασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση των μυστικών υπηρεσιών είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019, στο Βερολίνο, όπου 80 υψηλόβαθμοι «κατάσκοποι» είχαν μία πρώτη συνάντηση. Ακολουθεί μία δεύτερη, στην Μεγάλη Βρεταννία, εφέτος την άνοιξη, με το κύριο θέμα της ατζέντας να μην αλλάζει: η τρομοκρατία που συνδέεται με το Ισλάμ.

Παρά το Brexit οι Βρεταννοί συμμετείχαν ενεργώς στις διεργασίες, έχοντας ένα σαφές ιστορικό και ψυχολογικό προβάδισμα απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

Είναι, ίσως, το μοναδικό έθνος της Γηραιάς Ηπείρου όπου η δουλειά του κατασκόπου δεν αμφισβητείται. Το αντίθετο μάλλον. Οι υπήκοοι της Αυτού Μεγαλειότητος είναι υπερήφανοι για την ΜΙ5 και την ΜΙ6, όπως είναι οι κωδικοί των μυστικών υπηρεσιών τους. Ένας, μάλιστα, από τους ήρωές τους, ο James Bond, έχει γίνει το παγκόσμιο αρχέτυπο του κατασκόπου.

Την ίδια ώρα, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι Έλληνες «κατάσκοποι» διοργανώνουν χορούς σε κέντρα διασκεδάσεως, όπου οι συνάδελφοί τους των εχθρικών υπηρεσιών  δύνανται να τους εντοπίσουν και να τους ταυτοποιήσουν, με τις συνέπειες που όλοι αντιλαμβανώμεθα.

Photo Credit: Getty Images | Ideal Image

Opinions
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT