Οι χίλιοι θάνατοι της Diana

του sir Taki Theodoracopulos

Ο Αύγουστος θεωρείται χαζή περίοδος για τους Άγγλους μέτριους, όπως αρέσει στους Βρετανούς να αποκαλούν τους δημοσιογράφους. Οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Οι ημέρες είναι τεμπέλικες, ηλιόλουστες και μεγάλες και οι σημαντικές ειδήσεις είναι σπάνιες και μακριά από ‘μας. Ηλίθιες ιστορίες βρίσκονται στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων στη θέση ειδήσεων που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Δεν χρησιμοποιώ τα social media, οπότε βασίζομαι στις παλιές καλές εφημερίδες για την ενημέρωσή μου. Διαβάζω τη New York Post του Rupert Murdoch και τις Daily Telegraph και Daily Mail του Λονδίνου. Σταμάτησα να διαβάζω τους NY Times όταν σταμάτησαν να καλύπτουν αντικειμενικά τις ειδήσεις και άρχισαν να αναφέρονται μόνο στη μαύρη κουλτούρα.

Αυτό που ακολουθεί είναι μια ηλίθια ιστορία, με μια τραγική κατάληξη την τελευταία ημέρα του Αυγούστου- 24 χρόνια πριν, για να ‘μαστε συγκεκριμένοι. Ναι, καλά καταλάβατε, έχει να κάνει με τον θάνατο ενός ειδώλου των ημερών μας, της Πριγκίπισσας Diana, μητέρα του χαζού Harry και άνδρα της Meghan, που τώρα ζουν την καλή ζωή του Hollywood και κάνουν παρέα με τύπους όπως η Oprah. Και όχι, δεν θα σας ζαλίσω με το να επαναλάβω την ιστορία του θανάτου της, που έχει καλυφθεί εξαντλητικά από τον κάθε μέτριο που έχει γράψει ποτέ δύο λέξεις πάνω σε μια γραφομηχανή ή σε έναν υπολογιστή. Σε αυτό που θα αναφερθώ όμως είναι το πώς ένας ανήθικος μέτριος -υπάρχει και κάτι διαφορετικό στις ημέρες μας; – βοήθησε στο να βγουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα άσχημα γεγονότα που συνέβησαν σε ένα τούνελ του Παρισιού εκείνη τη μοιραία νύχτα του Αυγούστου πριν από πολύ καιρό.

Όπως έχω πει και παλαιότερα, ήμουν φίλος της Diana, όχι πολύ κοντινός όμως. Είχα οργανώσει μερικά γεύματα προς τιμήν της, με σκοπό να γνωρίσει άνδρες δημοσιογράφους όπως ο Charles Moοre, σήμερα Λόρδος Moore, συντάκτης στην Daily Telegraph εκείνη την περίοδο και άλλοι του ίδιου βεληνεκούς όπως οι Alexander Chancellor και Dominic Lawson. Μου έστειλε χειρόγραφες ευχαριστήριες επιστολές ως αποτέλεσμα, γράμματα που παρεξηγήθηκαν από τη γυναίκα και την κόρη μου καθώς τα πέρασαν για ερωτικά, αλλά τελικά μου τα επέστρεψαν όταν κατάλαβαν ότι ήταν αθώα. Έλεγξα τον τρόπο γραφής της πρόσφατα όταν άλλο ένα χειρόγραφο σημείωμα εμφανίστηκε, και ήταν ίδιος.

To σημείωμα που συνέκρινα με το δικό μου είχε γραφτεί από τη Diana προς τον πιστό μπάτλερ της Paul Burrell και στο συγκεκριμένο προβλέπει τον πρόωρο θάνατό της σε τροχαίο δυστύχημα, ορχηστρωμένο από τον αποξενωμένο σύζυγό της, Πρίγκιπα Κάρολο, με σκοπό ο ίδιος να παντρευτεί την νταντά των παιδιών της, Tiggy Leggeburke, προσθέτοντας επίσης ότι ο ρόλος της Camilla ήταν εκείνος του δολώματος. Πολύ δυνατά στοιχεία και αυτό το σημείωμα τελικά κατέληξε στα χέρια του Λόρδου Stevens, αρχηγού της Scotland Yard, ο οποίος στη συνέχεια πήρε κατάθεση από τον Πρίγκιπα Κάρολο με βάση τους ισχυρισμούς της Diana.

Τυγχάνει να μη είμαι φαν του Πρίγκιπα Καρόλου, αλλά η επιστολή της Diana ήταν εντελώς λανθασμένη εκτός από το γεγονός ότι πέθανε σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η Diana έγραψε στον μπάτλερ της τον Οκτώβριο του 1995 ότι θα σκοτωθεί με διαταγή του άνδρα της. Έναν μήνα αργότερα έδωσε τη διάσημη συνέντευξη στον Martin Bashir του BBC όπου ισχυρίστηκε ότι ο γάμος τους ήταν έτοιμος να διαλυθεί λόγω της απιστίας του. Ο Bashir μέχρι τότε ήταν ένας άγνωστος δημοσιογράφος του BBC, τον οποίο είχα συναντήσει αρκετές φορές και τον θεωρούσα “βρώμικο” και αναξιόπιστο. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος σαν και αυτόν να καλύψει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπου η Diana αποκαλύπτει τα πάντα, παρέμενε πάντα ένα μυστήριο για όλους μας. Και θα παρέμενε εάν ο αδερφός της, Charles Spencer, δεν είχε εμπλακεί μετά τον θάνατό της.

Ο Λόρδος Spencer είχε μείνει έκπληκτος όπως κι όλοι μας για το πώς ένας μέτριος και άγνωστος δημοσιογράφος του BBC πήρε μια τόσο σημαντική συνέντευξη. Οπότε ξεκίνησε να σκάβει και -εύρηκα- ανακάλυψε όλων των ειδών τα ψεύτικα έγγραφα και τα τεχνάσματα που έδειξε στην αδερφή του με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Για να την πείσει, της έδειξε επιταγές πληρωμένες από το Buckingham προς άγνωστους ανθρώπους με σκοπό να την παρενοχλήσουν και να την οδηγήσουν εκτός δρόμου αν είναι δυνατόν. Επίσης, υποτιθέμενα χαρτιά από τις μυστικές υπηρεσίες που προστάτευαν τον Πρίγκιπα Κάρολο όσον αφορά την νταντά. Με άλλα λόγια, μια υποτιθέμενη συνωμοσία με σκοπό να την ξεφορτωθεί το Παλάτι, και τότε ήταν η ευκαιρία της ίδιας να πει τη δική της πλευρά της ιστορία προτού συμβεί το μοιραίο. Η Diana κατέρρευσε εξαιτίας αυτού και ντρόπιασε τον εαυτό της και τη βασιλική οικογένεια σε αυτή τη συνέντευξη. Εξ ου και το σημείωμα στον μπάτλερ της ότι πιθανότατα θα πεθάνει σε ένα τροχαίο δυστύχημα.

Αλλά βασίστηκε στα ψέματα που εφευρέθηκαν από τον δημοσιογράφο του BBC, ψέματα που η Diana πίστεψε μέχρι το τέλος. Μόλις αποκαλύφθηκε από τον Charles Spencer, ο Bashir παραδέχτηκε ότι όλα τα κατασκεύασε. Το BBC τον τιμώρησε με το να τον κάνει θρησκευτικό ανταποκριτή του καναλιού. Μετά από διαδηλώσεις, ο Bashir αποχώρησε από τη δημοσιογραφία επικαλούμενος λόγους υγείας. Η Diana οδηγήθηκε στο θάνατό της θεωρώντας ότι η βασιλική οικογένεια την κατεδίωκε. Δεν το έκανε όμως. Κατέληξε με έναν ανόητο τύπο όπως ο Dodi Fayed μερικώς ως εκδίκηση προς το παλάτι. Ο Πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε την Camilla και ποτέ δεν είχε σχέση με την νταντά Tiggy. Οι ειδικοί στον τρόπο γραφής επαλήθευσαν ότι το σημείωμα που έστειλε η Diana στον μπάτλερ της ήταν αληθινό. Αυτό μας δείχνει ότι δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τους δημοσιογράφους, ακόμη και όταν «παράγουν» τραπεζικά έγγραφα για να επαληθεύσουν γεγονότα. Αλλά μην ανησυχείτε για τον Martin Bashir. Είμαι σίγουρος ότι ταιριάζει απόλυτα στην Washington Post ή στους NY Times, εφημερίδες που θα φτάσουν πιο μακριά και από το BBC για να παρουσιάσουν ένα ψέμα ως αλήθεια.

Opinions