Η πτώση των Οθωμανών
[ssba]

του Απόστολου Κοτσάμπαση

«Στην Άκαμπα!!!» ουρλιάζει ο αξιωματικός και μια μεγάλη μονάδα έφιππων αράβων, αλαλάζοντας και κραδαίνοντας τα σπαθιά τους, καλπάζουν προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη και λιμάνι της Άκαμπα, στην Ερυθρά θάλασσα, την οποία κατείχαν οι Οθωμανοί. Το ημερολόγιο έγραφε 1917, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. O άνδρας που έδωσε τη διαταγή στις αραβικές δυνάμεις του Σαρίφ Χουσεΐν, ήταν ο διάσημος σήμερα, «Λόρενς της  Αραβίας», Συνταγματάρχης του Βρετανικού στρατού Thomas Edward Lawrence, (1888 – 1935), αρχαιολόγος, διπλωμάτης και συγγραφέας. Στη μάχη που ακολούθησε οι άραβες υπό τον T.E. Lawrence κατέλαβαν την πόλη (σήμερα ανήκει στην Ιορδανία), ανοίγοντας τις οδούς μεταφοράς εφοδίων και εξαλείφοντας την τουρκική απειλή προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Το εντυπωσιακό στοιχείο με τη μάχη αυτή είναι ό,τι τα κανόνια της Άκαμπα ήταν στραμμένα προς τη θάλασσα, ενώ η επίθεση έγινε από την έρημο, κάτι που δεν ανέμενε η φρουρά της πόλης.

Ήταν η εποχή κατά την οποία η πάλαι ποτέ κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, σύμμαχος της Γερμανίας, έγινε «μεζές αλλά και κυρίως πιάτο» για τις Δυτικές δυνάμεις.

O Thomas Edward Lawrence. Illustration by Dimarelos

Ps. H σκηνή που περιγράψαμε, απεικονίζεται εμβληματικά στην κλασική ταινία “Lawrence of Arabia» του 1962, σε σκηνοθεσία David Lean, με τον Peter O’Toole στο ρόλο του αξιωματικού που καθοδηγεί τη μανιασμένη επίθεση εναντίον της Άκαμπα.

 

[ssba]
Opinions
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT