Long live the Queen!

του Χρήστου Ζαμπούνη

Κατ’ εικόνα του πιστού υπηκόου James Bond, η βασίλισσα Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπαρήλθε των αντιξοοτήτων του διαμετακομιστικού της βίου δίχως μία γρατζουνιά. Κανείς όμως δεν ζει για πάντα.

Οι δυσοίωνοι αναλυτές είναι σύμφωνοι. Τα σημάδια, κατά τη γνώμη τους, είναι αλάνθαστα. Τι συμβαίνει στον πράκτορα 007 στην τελευταία του ταινία “No time to die”; Πότε ενοσηλεύθη για τελευταία φορά η βασίλισσα; Την παραμονή της All Saint’s Day, η οποία για τη Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία συνδέεται με τη μνήμη των νεκρών. Γιατί η μακροβιότερη μονάρχις του πλανήτη δεν μετέβη στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, στη Γλασκώβη, όπως επιθυμούσε; Διότι της το απαγόρευσαν οι ιατροί. Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους οι οποίοι είναι αχώριστοι και ο ένας από τους δύο εγκαταλείπει τον μάταιο τούτο κόσμο; Ο έτερος δεν αργεί να τον ακολουθήσει. Κατάρρευσις του ανοσοποιητικού συστήματος, κατάθλιψις και ούτω καθ’ εξής.

Οι royal observers, οι βασιλικοί παρατηρηταί, είναι, αντιθέτως, διχασμένοι. Εις εκ των πλέον παρατηρητικών εξ αυτών μέτρησε τα χρόνια που η άνασσα είχε να εμφανισθεί με βακτηρία ενώπιον του κοινού – δεκαεπτά. Στο ίδιο μήκος κύματος αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία των απαισιόδοξων επεσήμαναν το εντελώς κυρτωμένο σώμα της και την όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να περπατήσει. Στον αντίποδα, οι αισιόδοξοι παρετήρησαν την εύχαρι διάθεσή της όταν συνεδέθη μέσω τηλεδιασκέψεως με τους ηγέτες του πλανήτη στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Επίσης, προέκριναν την απάντησή της και την άρνησή της να της απονεμηθεί ο τίτλος της «Πιο σπουδαίας ηλικιωμένης του Ηνωμένου Βασιλείου». «Η ηλικία μας είναι η ηλικία που νιώθουμε», τόνισε. Οι συνήθεις πηγές από το Παλάτι άφησαν να διαρρεύσει στον Τύπο η πληροφορία ότι η βασίλισσα επέστρεψε στα καθήκοντά της την επομένη κιόλας της νοσηλείας της, εξασκώντας τα με τον ίδιο ζήλο που τα εξασκούσε στο παρελθόν. «Η μητέρα μου είναι σε πολύ καλή φόρμα», ενημέρωσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο πρίγκιπας Κάρολος όταν ο τελευταίος ερώτησε για τα νέα της υγείας της, ανήσυχος για μια αποστροφή του λόγου της –«κανένας μας δεν θα ζει για πάντα»–, όπου μιλούσε μεν για την οικολογική καταστροφή, αλλά η φράση της ενείχε και άλλη ερμηνεία.

Η άδεια των γιατρών στις αρχές Νοεμβρίου να πετάξει με ελικόπτερο από το κάστρο του Windsor στο παλάτι του Sandringham στο Norfolk αναπτέρωσε το ηθικό του περιβάλλοντός της αλλά και των υπηκόων της, οι οποίοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του You Gov την κατατάσσουν στην πρώτη θέση μεταξύ των μελών της οικογενείας της με 71% θετικών προτιμήσεων. Ακολουθούν με 65% ο εγγονός της, πρίγκιπας William, με 62% η σύζυγός του Kate, με μόλις 24% ο υιός της Charles, με 1% η σύζυγός του Camilla και ο πρίγκιπας Harry, ενώ αρνητικοί με -26% είναι η Meghan Markle και με -73% ο prince Andrew. Ο τελευταίος ευρίσκεται εν μέσω ενός σκανδάλου που τον εμπλέκει σε ένα δίκτυο πορνείας οργανωμένο από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Jeffrey Epstein. Σύμφωνα με τη μήνυση που υπέβαλε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους η Virginia Giuffre, η οποία το 2000, όταν είχαν την πρώτη τους ερωτική συνεύρεση ήταν 16 ετών, «ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στην Γη», όπως τον χαρακτηρίζει, την εξεμεταλλεύθη σεξουαλικώς πλειστάκις, από τις Παρθένες Νήσους έως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της καταστάσεως του δευτερότοκου υιού της, η βασίλισσα πήρε αμέσως τα απαραίτητα μέτρα, αποσύροντάς τον από τον δημόσιο βίο. Στην περίπτωση του εγγονού της πρίγκιπος Harry, η απόσυρσις έγινε παρά τη θέλησή της, με τον ίδιο να ακολουθεί τη σύζυγό του Μeghan Markle στις ΗΠΑ και να επιδίδεται σε ένα ανοίκειο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το Παλάτι. Εάν θέλουμε να μετρήσουμε τα οικογενειακά σκάνδαλα με τα οποία ήλθε αντιμέτωπη η 96χρονη μονάρχις, θα μας χρειασθεί ολόκληρη… εγκυκλοπαίδεια Britannica. Τα αναπαριστά, άλλωστε, με σχεδόν σαδιστική διάθεση η τηλεοπτική σειρά «The Crown», η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή της. Το σοβαρότερο, το δίχως άλλο, ήταν η υπόθεσις της συζύγου του πρωτότοκου υιού της Καρόλου, της αδικοχαμένης, όπως πέρασε στην Ιστορία, πριγκιπίσσης Diana. Τότε –ήταν το μακρινό 1997– ο Θρόνος της κινδύνευσε όπως δύναται κανείς να παρακολουθήσει λεπτομερώς στην ταινία «The Queen». Από την εποχή του Cromwell, τον 17ο αιώνα, το αγγλικό Στέμμα είχε να γνωρίσει παρόμοια απειλή. Και όμως, η Elisabeth R –όπου «R» σημαίνει Reine, βασίλισσα στη γαλλική– έκανε, παρότι δεν της αρέσει να ενεργεί υπό πίεση, ό,τι έπρεπε να πράξει. Γενικώς, η φιλοσοφία της είναι «wait and see», «βλέπουμε και κάνουμε», αλλά ειδικώς στη συγκεκριμένη περίπτωση πήρε την πρωτοβουλία να κηρύξει εθνικό πένθος και να τιμήσει δεόντως τη λαοπρόβλητη νύφη της.

Σε όλες τις φουρτούνες είχε δίπλα της, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, τον «Rock» της, τον «Βράχο» της, τον ελληνικής καταγωγής πρίγκιπα Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου. Με αυτόν έμαθε να γελάει και να νιώθει ελεύθερη από την ασφυξία του πρωτοκόλλου. Ήταν εκείνος που κάθε βράδυ με τις μιμήσεις του και το ωμό του χιούμορ τη βοηθούσε να αποσυμπιεσθεί και να χαλαρώσει. Ποιος άλλος θα τολμούσε να την προσφωνεί «κουνουπιδοκεφαλάκι μου», λόγω της κομμώσεώς της, ή, ακόμη, «λουκανικάκι μου»; Ποιος άλλος θα της ζητούσε να μιμηθεί τους πρωθυπουργούς και ιδιαίτερα την «ανυπόφορη» Margaret Thatcher; Αυτές οι παραστάσεις, τα «one woman shows», τη διασκέδαζαν σε τέτοιο βαθμό τις ώρες του δείπνου, ώστε την επομένη το πρωί να έχει την καλή διάθεση να συνεχίσει τις δραστηριότητες που επέβαλλε το καθήκον της.

Καθήκον. Είναι η αξία που καθοδήγησε όλη της τη ζωή, και αυτήν ενεφύσησε στον διάδοχό της, που προετοιμάζεται, εδώ και δεκαετίες, να αποδείξει τις ικανότητές του. Ήταν το 1968 όταν ο Κάρολος έλαβε τον τίτλο του Πρίγκιπος της Ουαλίας, τον επίσημο τίτλο του διαδόχου του αγγλικού Θρόνου. Αισίως πλησιάζουμε το 2022. Πενήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Μαθηματικώς είναι αδύνατον να σπάσει το ρεκόρ βασιλείας της μητέρας του. Εξήντα οκτώ χρόνια. Μαθηματικώς, επίσης είναι αδύνατον να συναντήσει 13 Προέδρους των ΗΠΑ, όπως δείχνει το χαριτωμένο βιντεάκι στο YouTube με τα εκατομμύρια θεάσεις «Long live the Queen!»

Photo Credit: Annie Leibovitz

Opinions