Η αμερικανοποίησις του Στέμματος

του Χρήστου Ζαμπούνη

Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίον άργησα να παρακολουθήσω την τηλεοπτική σειρά “The Crown”, και αυτός δεν είναι άλλος από την αποστροφή που μου δημιουργούσε παιδιόθεν η μαζική κουλτούρα, και δη η αμερικανική. Θα μου πείτε, “κοτζάμ “observateur royal” και δεν είχες την περιέργεια να δεις μία σειρά για το κορυφαίο Στέμμα της υφηλίου, το αγγλικό;”. Η απάντησις είναι ειλικρινής. Ενίοτε το ένστικτο είναι ισχυρότερο από κάθε άλλο κριτήριο.

Με κίνδυνο να στενοχωρήσω τους φανατικούς θαυμαστές της ακριβότερης παραγωγής στην ιστορία της τηλοψίας (τα πρώτα δέκα επεισόδια κόστισαν 100.000.000 δολλάρια), θα συνταχθώ με την γνώμη του Hugo Vickers, όπως την εξέφρασε στην βρεταννική εφημερίδα “Daily Mail”. Ποιος είναι ο Hugo Vickers; Χμ, είναι ο συγγραφεύς, μεταξύ άλλων, του βιβλίου “Αλίκη, πριγκίπισσα της Ελλάδος” (Εκδόσεις Φερενίκη), της μητέρας δηλαδή του Φιλίππου, δουκός του Εδιμβούργου και συζύγου της Ελισάβετ, και ενός εκ των πλέον έγκυρων ιστορικών της αγγλικής βασιλικής οικογενείας. “Υποπίπτει σε λάθη εντυπωσιασμού και χυδαιότητος με ανακριβείς συγκρουσιακές σκηνές”, είναι η καταδικαστική τοποθέτησίς του.

Είναι η αλήθεια ότι ο άνθρωπος που το έγραψε, ο Peter Morgan, είναι ο σεναριογράφος της ταινίας “The Queen”, οπότε υπάρχει μία γνώση επί του θέματος, όπως και είναι αλήθεια ότι η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες, ιδίως της Ολίβια Κόλμαν, η οποία κέρδισε προχθές το Golden Globe, είναι αξιοσημείωτες. Όμως, η υπερβολή κυριαρχεί τόσο στα ντεκόρ όσο και στην συμπεριφορά, κατατάσσοντας το τελικό αποτέλεσμα στην κατηγορία του εμπορικού προϊόντος. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η απόφασις του Vickers να εκδώσει ένα βιβλίο, το “The Crown, Truth and Fiction”, “Το Στέμμα, Αλήθεια και Μυθιστορία”, όπου τα πράγματα μπαίνουν κάπως στη θέση τους.

Photo Credit: Annie Leibovitz

Opinions