Buckingham Palace 2020

του Χρήστου Ζαμπούνη

Το επόμενο έτος η βασίλισσα θα είναι 94 ετών, ο υιός της διάδοχος Κάρολος 72, και τα δύο τέκνα του, πρίγκηπες Ουΐλλιαμ και Χάρρυ, θα ερίζουν ελέω Μέγκαν.

Την αρχή έκανε το αμερικανικό “National Enquirer” και ακολούθησαν οι “Times” του Λονδίνου. Στο πρώτο έντυπο ο πηχυαίος τίτλος δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας: “Princess Meghan: the secret psych report!”. Ένα κτύπημα με κόκκινα γράμματα κάτω από την “μυστική ψυχολογική έκθεση” επεσήμαινε: “Είναι συναισθηματικώς βασανισμένη”. Δεν προμηθεύτηκα το περιοδικό όταν εκυκλοφόρησε, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ούτε έδωσα σημασία στην “αποκάλυψή του”, διότι είναι το ίδιο που είχε τιτλοφορήσει ότι η Μέγκαν περιμένει δίδυμα, για να αναφερθώ μόνον σε μία μη έγκυρη είδηση.

Φυλλομετρώντας όμως τους “Times”, σ’ ένα πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο, έμεινα έκπληκτος με την ταύτιση της υποτίθεται σοβαρής εφημερίδος με το αμιγώς gossip έντυπο.

Με άκρως υποκριτικό τρόπο ο Νταίηβιντ Ααρόνοβιτς μεταφέρει την ιατρική διάγνωση ενός ανωνύμου ψυχαναλυτού, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η Μέγκαν πάσχει από κατάθλιψη. Το γιατί παραμένει ανώνυμος ο ψυχαναλυτής δεν προασπίζει το κύρος της ιστορικής εφημερίδος, όλοι όμως αντιλαμβανώμεθα εάν διαβάσουμε την πλήρη τοποθέτηση, τον λόγο της ανωνυμίας.

“Πρόκειται για μία καταθλιπτική γυναίκα. Μετακόμισε από άλλη χώρα, παντρεύτηκε, άφησε την οικογένειά της, εγκατέλειψε την καριέρρα της, απέκτησε μωρό. Κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα από μόνα τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Μαζί…”, αποφαίνεται ο διάκονος του Φρόϋντ.

Το ότι οι “Times” είναι αντιμοναρχικοί το εγνώριζα από την εποχή που τους αγόρασε ο Ρούπερτ Μέρντοχ. Για τελείως ιδιοτελείς λόγους είναι αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο κατά του Παλατιού εξ’ αφορμής της αδόκητης απωλείας της πριγκιπίσσης Νταϊάνα. Ένας πόλεμος που συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και μέσω όλων των εντύπων και τηλεοπτικών δικτύων που έχει στην ιδιοκτησία του ανά τον κόσμο.

Έως προσφάτως, ουδείς απο την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας απαντούσε, ούτε έδινε σημασία στις επιθέσεις του Μέρντοχ. Στα τέλη Οκτωβρίου, ο αδύναμος κρίκος που φέρει τον κωδικό “Sussex”, έπραξε ένα ατόπημα. Σε ένα ντοκυμαντέρ που προεβλήθη από το βρεταννικό τηλεοπτικό δίκτυο ΙΤV, ο Χάρρυ και η Μέγκαν έδωσαν συνέντευξη και εξομολογήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

“Κάθε φορά που βλέπω μία φωτογραφική μηχανή, κάθε φορά που ακούω ένα “κλικ”, κάθε φορά που βλέπω ένα φλας, με πηγαίνει πίσω. Κάθε τι που κάνω, μου την θυμίζει (σ.σ.: την μητέρα του). Κάνοντας αυτήν την δουλειά θυμάμαι τα άσχημα πράγματα (…) Δεν θα υποστώ μπούλινγκ παίζοντας το παιχνίδι που σκότωσε την μητέρα μου”, δήλωσε ο Χάρρυ. Στο ίδιο μήκος κύματος εκινήθη και η σύζυγός του, πρώην ηθοποιός της τηλεοπτικής σειράς “Suits” Μέγκαν Μαρπλ, η οποία μίλησε για “αβίωτη ζωή”, συγκρατώντας μετά βίας τα δάκρυά της.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, με τους σημερινούς πρωταγωνιστές να μην έχουν διδαχθεί από τα σφάλματα του παρελθόντος.

Σφάλμα πρώτον: δεν εμπιστευώμεθα εις τον Τύπο τα ψυχολογικά μας προβλήματα. Το παράδειγμα των γονέων του Χάρρυ, οι οποίοι προέβησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις γύρω από ιδιωτικά θέματα, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Σφάλμα δεύτερον: δεν επιτιθέμεθα στον Τύπο. Όπως έχει αποδειχθεί στο πέρασμα των ετών, η επίθεσις δεν κατευνάζει τους παπαράτσι, αντιθέτως τους εξαγριώνει περισσότερο, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σφάλμα τρίτον: δεν αποφεύγουμε το πρόβλημα φεύγοντας στην Αμερική, αλλά συνεχίζοντας τις δραστηριότητές μας ωσάν να μην τρέχει τίποτε.
Σφάλμα τέταρτον και προπατορικόν: εάν είμεθα μέλη της βρεταννικής βασιλικής οικογενείας δεν νυμφευώμεθα κάποια που δεν δύναται να αντέξει την πίεση.

Το πρόβλημα “Sussex”, μία φράση που ακούγεται όλο και περισσότερο στους διαδρόμους του Μπάκιγχαμ, φρονώ ότι θα είναι το επόμενο φλέγον ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αγγλική βασιλική οικογένεια. Ήδη το αμερικανικό δίκτυο CNN που δεν διακρίνεται για την φιλοβασιλική του τοποθέτηση, ρίχνει “λάδι στην φωτιά”, αναφέροντας ότι “σύμφωνα με μία πηγή, το Παλάτι δεν βοηθάει να αναδειχθεί η αξία του ζεύγους που προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον θεσμό της Μοναρχίας”. Οι εφημερίδες, όπως η “Daily Mail”, που πρόσκεινται στο Παλάτι, θεωρούν ότι τα αμερικανικά δημοσιεύματα είναι δάκτυλος της Μέγκαν, η οποία προσέλαβε εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων στην πατρίδα της για να διαχειρισθεί την κρίση.

“Ποιος ρώτησε τον Χάρρυ και την Μέγκαν να εκμοντερνίσουν την Μοναρχία;”, διερωτάται από τις στήλες της ο Ρίτσαρντ Κάϋ, επιστήθιος φίλος της Νταϊάνα και έμπειρος royal observer.
Για να προσθέσει: “Η παράδοσις και η μακροημέρευσις δεν αποτελούν τα μεγάλα ατού του Στέμματος; (…) Η διάρκεια της βασιλίσσης μάς έφερε σε αυτήν την εικόνα σταθερότητος. Είναι μία σπουδαία προσωπικότης που ενώνει το έθνος, αλλά δεν είνα μόνη. Αναπόφευκτα, επειδή μεγάλωσε, η προσοχή μετεφέρθη στα νεώτερα μέλη της οικογενείας, τον Ουΐλλιαμ και την Καίητ, οι οποίοι τα πήγαν περίφημα στην τελευταία επίσκεψη τους στο Πακιστάν, και, ναι, τον Χάρρυ και την Μέγκαν”.

Η μακροσκελής ανάλυσις καταλήγει: “Η τραγωδία είναι ότι 18 μήνες νωρίτερα, όλη η χώρα ήταν μαζί τους στον γάμο τους στο Παλάτι του Ουΐνδσωρ”. Την ώρα που οι βολές ένθεν και ένθεν συνεχίζονται, ο 3ος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς “The Crown” έρχεται να υπενθυμίσει τα αυτονόητα. Στο τραίηλερ ακούμε την ηθοποιό Ολίβια Κάλμαν, που υποδύεται την βασίλισσα Ελισσάβετ, να δηλώνει: “΄Ολοι κάναμε θυσίες και καταπιέσαμε αυτό που είμαστε. Δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα καθήκοντος”.

Opinions