Yelena Popovic | Man of God

της Κέλλυς Σταυροπούλου

Ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας γίνεται ο βασικός χαρακτήρας της νέας ταινίας που υπογράφει η Yelena Popovic. Η Σέρβα παραγωγός και ηθοποιός γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία θρησκευτικού χαρακτήρα, γυρισμένη στην Ελλάδα, η οποία γίνεται η αφορμή να συναντηθούν κινηματογραφικά ο Άρης Σερβετάλης με τον Mickey Rourke.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την ταινία; Πώς μάθατε για τον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας;

Το 2012, τη χρονιά που έχασα τον πατέρα μου, ταξίδεψα πίσω στη γενέτειρά μου, τη Σερβία. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μου εκεί, επισκέφτηκα ένα μοναστήρι και αγόρασα ένα βιβλίο που μιλούσε για τον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας. Το διάβασα στο ταξίδι της επιστροφής προς Λος Άντζελες και η ιστορία του με άγγιξε πολύ βαθιά. Σκέφτηκα ότι το στόρι ήταν ιδανικό για ταινία και ότι ήταν πολύ επίκαιρο για την εποχή μας. Δούλεψα πάνω σ’ αυτή την ιδέα το επόμενο διάστημα και το 2016 μετακόμισα στην Ελλάδα με σκοπό να κάνω την ταινία.

Τι ακριβώς σας παρακίνησε να κάνετε μια ταινία με θρησκευτικό θέμα;

Το «θρησκευτικό θέμα» είναι κάτι πολύ ευρύ και ακαθόριστο και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Στην περίπτωση του «Man of God», τα σημεία της ιστορίας που με άγγιξαν ήταν η επίκαιρη πραγματικότητα ότι, όταν είσαι μέρος του συστήματος ή οποιασδήποτε ιεραρχίας, αν ζεις με σεβασμό, αποζητάς τη δικαιοσύνη και θέλεις να βοηθάς τους άλλους, θα διωχθείς. Προκειμένου να κατακτήσεις την αληθινή ελευθερία και να ταχθείς ενάντια στην υποκρισία, πρέπει να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις τη ζωή σου. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Χριστού που δίνουν το νόημα αυτής της ταινίας: «Όποιος χάσει τη ζωή του για χάρη μου, θα τη βρει».

Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;

Ο άντρας μου είναι Έλληνας κατά το ήμισυ και η μητέρα του ζει εδώ. Αυτή είναι η βασική μου σύνδεση με τη χώρα. Γενικότερα, όμως, νιώθω κοντά στον ελληνικό λαό. Καθώς είμαι από τη Σερβία, όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα, νιώθω ότι είμαι σπίτι μου.

Ποια είναι τα μέρη στα οποία έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας;

Όλη η ταινία είναι γυρισμένη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε τοποθεσίες στην Αθήνα και γύρω από αυτήν. Εκτός από δύο μέρες που κάναμε κάποια γυρίσματα στην Αίγινα.

Πώς επιλέξατε το cast των ηθοποιών;

Γνώρισα τον Άρη Σερβετάλη μέσω μοναχών από το Άγιον Όρος. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχα επιλέξει έναν Σέρβο ηθοποιό, αρκετά αναγνωρισμένο διεθνώς. Όταν συνάντησα τον Άρη, ήξερα ότι ήταν ο ιδανικός για τον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου και ακύρωσα τη συμμετοχή του άλλου ηθοποιού. Ήταν γραφτό να γίνει έτσι, υποθέτω. Ο Mickey Rourke ήταν ιδανική επιλογή για τον ρόλο του ανάπηρου άντρα. Είναι ένας εκπληκτικός ηθοποιός, που δεν φοβάται να αποκαλύψει τα πιο απόκρυφα συναισθήματά του μέσα στη δουλειά. Παίζει τους ρόλους του από τα βάθη της καρδιάς του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μοναδική σκηνή που είχε στην ταινία «Η υπόσχεση». Ήταν πάρα πολύ έντονη. Συν το ότι πιστεύει στον Θεό και αντιλαμβάνεται τα θέματα που σχετίζονται με τη θυσία, τον πόνο και τους αγίους. Ταυτίστηκε και ο ίδιος με τον ρόλο και αποφάσισε να το κάνει. Όσο για την Τόνια Σωτηροπούλου, τη γνώρισα πριν από τρία χρόνια στην Αθήνα και τη ρώτησα αν θα ήθελε να παίξει τον ρόλο της Μαρίας, ενός όμορφου κοριτσιού που κρύβεται στο Μοναστήρι για να προφυλαχθεί από την κακοποίηση. Είμαι πολύ χαρούμενη που δέχτηκε, γιατί είναι εξαιρετική γι’ αυτόν τον ρόλο.

Popular
Recent
Interviews