Το Κόκκινο Ποτάμι

Μία από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων ετών, το Κόκκινο Ποτάμι, ολοκλήρωσε τον κύκλο επεισοδίων του, προκαλώντας έντονη συγκίνηση στους τηλεθεατές. Ήταν η πρώτη φορά που η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μία από τις πλέον τραγικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που έχει χαραχθεί στη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αποτέλεσε επίκεντρο μιας τηλεοπτικής σειράς, υπενθυμίζοντας στο ελληνικό κοινό την άνανδρη δολοφονία 350.000 Ποντίων που “έπεσαν” υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και τα ιδανικά τους, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, πρόκειται για μια ιστορία αγάπης στις αρχές του 20ού αιώνα. Η ιστορία ξεκινάει στο Ακ Νταγ Ματέν της Αγκύρας τον Μάιο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει τον 9χρονο γιο της, Μίλτο, µε τη μόλις 7χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαΐδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, καθώς σύμφωνα µε τον μουσουλμανικό νόμο εκείνης της εποχής, αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν, θεωρείτο ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου. 

Μετά τις επιθέσεις των Νεότουρκων, οι δύο οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Ακ Νταγ Ματέν και να εγκατασταθούν στη Σαμψούντα (οικογένεια Παυλίδη) και στην Κωνσταντινούπολη (οικογένεια Νικολαΐδη). Μετά από από 11 χρόνια, οι δύο νέοι ξανασυναντιούνται τυχαία στην Κωνσταντινούπολη και ερωτεύονται, δίχως να γνωρίζουν το παρελθόν που τους ενώνει.

Όσο εξελίσσεται η πλοκή της σειράς, παρατηρούμε στις οθόνες μας με ρεαλιστικό τρόπο τους συστηματικούς διωγμούς των Ελλήνων του Πόντου, τις δολοφονίες και τον ξεριζωμό τους. Ιστορίες εξαντλημένων ελλήνων στα καραβάνια του θανάτου και κυνηγημένων στα βουνά του Πόντου. Μητέρες με δάκρυα στα μάτια που αναγκάστηκαν να πνίξουν τα μωρά τους για να τα γλιτώσουν και να λυτρωθούν. Αλλά και σκηνές μέσα σε εκκλησίες όπου οι Νεότουρκοι έκαψαν ζωντανά γυναικόπαιδα. 

Ένα ποτάμι που γίνεται κόκκινο από το αίμα των Ποντίων που πέφτουν νεκροί μέσα στο νερό από τα πολυβόλα των Τούρκων, αποτυπώνοντας με τον πιο δραματικό τρόπο γιατί η σειρά τιτλοφορήθηκε «Κόκκινο ποτάμι». Ένα επικό φινάλε γεμάτο πόνο και δάκρυα για έναν ολόκληρο λαό που ξεριζώθηκε.

To Κόκκινο Ποτάμι αποτέλεσε μία άρτια και ακριβή παραγωγή κινηματογραφικών προδιαγραφών, την οποία είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στην ελληνική τηλεόραση. Και το σημαντικότερο, είναι βασισμένη σε πραγματικά και σημαντικά ιστορικά γεγονότα και όχι στη -βαρετή- μυθοπλασία που έχουμε συνηθίσει. Μία σειρά με πολλές απαιτήσεις και με γυρίσματα σε φυσικούς χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Ξάνθη, τα Τρίκαλα, τη Δράμα και τον Πειραιά μέχρι το Παρίσι και την Αγία Πετρούπολη.

Μία τέτοια πρωτοβουλία σε μία περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε τεταμένη κατάσταση, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα. Σκοπό δεν αποτελεί μόνο η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού για το αίσθημα δικαίου και την ηθική ικανοποίηση αυτών που χάθηκαν, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι όταν ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, ιστορικά επαναλαμβάνεται.

Συγχαρητήρια στο Open!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Σενάριο: Νίκος Απειρανθίτης, Δώρα Μασκλαβάνου, Μανούσος Μανουσάκης

Πρωταγωνιστούν:  Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Αργύρης Πανταζάρας, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Τάκης Βαμβακίδης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Στέφανος Κυριακίδης, Σωτήρης Χατζάκης, Δημήτρης Δρόσος, Κώστας Ξυκομηνός, Θοδωρής Φραντζέσκος, Λάμπρος Κτεναβός, Δήμητρα Βήττα, Παυλίνα Ζάχρα, Δήμητρα Σιγάλα, Γιωργής Τσαμπουράκης, Κέλλυ Γιακουμάκη, Δημήτρης Τοπαλίδης, Πέτρος Ξεκούκης κ.α.

Popular
Recent
Entertainment