Ο Παγκόσμιος Ιστός γιορτάζει τα τριακοστά του γενέθλια

Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) γιορτάζει σήμερα τα τριακοστά γενέθλιά του, και η Google αποφάσισε να τιμήσει την σημερινή ημέρα αφιερώνοντας το σημερινό της doodle στην επέτειο αυτή που άλλαξε για πάντα την ζωή όλων μας, δίνοντας στο ίντερνετ την σημερινή του μορφή, ενσωματώνοντας στο λογότυπό της μια φωτογραφία υπολογιστή προηγούμενων δεκαετιών.   

Εξαιτίας αυτού σήμερα όλοι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούν, μέσα από ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεόμενων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο σε άλλο.

Στην σημερινή εποχή ωστόσο όπως είναι γνωστό, η ευρεία χρήση του διαδικτύου δεν έχει μόνο θετική πλευρά αλλά ελλοχεύουν εξίσου πολλοί κίνδυνοι, τους οποίους επεσήμανε ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, σε σχετική επετειακή ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή του, καθώς και σε δηλώσεις του.

Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images

Συγκεκριμένα ο θεμελιωτής του Ιστού το 1989, δήλωσε μέσω επιστολής του: «Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον». Ένας από τους βασικούς κινδύνους που θα πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον, είναι ο «κατακερματισμός» του διαδικτύου εντός εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.

Την ίδια στάση κράτησε και σε επόμενη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, η οποία έλαβε χώρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), εκεί όπου ο ίδιος είχε συλλάβει την αρχική ιδέα για τον Ιστό, όπου επεσήμανε επίσης πως πλέον υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο πλέον η χρήση του ίντερνετ εξυπηρετεί την ανθρωπότητα προς ένα καλό σκοπό.

Διανύοντας την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση όπου όλα είναι λίγο πολύ ψηφιοποιημένα, οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η εμπορευματοποίηση, η υποκλοπή και τα ζητήματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων, η παραπληροφόρηση, ακόμα και η χρήση του από τρομοκρατικά στοιχεία για την εξάπλωση βίαιων μηνυμάτων, είναι κάποιοι από τους πιο γνωστούς.  

Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή πλεύσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει ξεκινήσει, μέσω μιας συνεχούς προσπάθειας νομοθετικής πλαισίωσης και οριοθέτησης της χρήσης του διαδικτύου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατία αλλά και τα δικαιώματα των χρηστών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, όσον αφορά τη διαχείριση των δεδομένων μας, είπε: «Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας. Δεν πρόκειται για πετρέλαιο. Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πρέπει να μπορείτε να τα πουλάτε για να βγάλετε χρήματα». Πηγαίνοντας πέρα από αυτό, έχει κάνει αναφορές σχετικά με την ιδέα ενός κοινωνικού «Συμβολαίου για τον Ιστό», όπως και την τεχνολογική πλατφόρμα Solid, που επιστρέφει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους, διαχωρίζοντας τις εφαρμογές (apps) από την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών.

 

 

 

 

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT