Ο Ιταλός «Καραϊβάζ»

του Χρήστου Ζαμπούνη

Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθώ μετά μανίας ιταλικές ταινίες ή σειρές με θέμα την Μαφία. Ίσως η επιλογή μου αυτή να έχει σχέση με μία υποσυνείδητη σύναψη με τις μαφιόζικου τύπου δολοφονίες που συνταράσσουν εσχάτως τον ελλαδικό χώρο, ίσως πάλι, όχι. Το θέμα είναι ότι οι Ιταλοί, αφού επέτυχαν σπουδαίες νίκες εναντίον των εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στο έδαφός τους, χωρίς όμως να καταφέρουν να τις εξαλείψουν, επιχειρούν ένα είδος εξορκισμού του «κακού», που ως καρκίνος κατατρώει τον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό τους ιστό.

Η τελευταία ταινία που με συνεπήρε, είχε ως πρωταγωνιστή έναν δημοσιογράφο ο οποίος γυρίζει στην πατρίδα του, την Κατάνια, για να εκδώσει μία εφημερίδα. Το όνομά του είναι Giuseppe Fava και πρόκειται για ένα πραγματικό πρόσωπο. Ο Pippo, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, αποφασίζει να τα βάλει με το διεφθαρμένο σύστημα καταγγέλοντας μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Giornale del Mezzogiorno» στην αρχή, και του περιοδικού «I Siciliani» στην συνέχεια, την λειτουργία της Μαφίας. Δεν περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές ή απλή καταγραφή των γεγονότων όπως κάνει ο υπόλοιπος τοπικός Τύπος, αλλά προχωρά στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαφιόζων και την αποκάλυψη των δεσμών που έχουν οι τελευταίοι με πολιτικούς και τραπεζίτες.

Όπως δύναται να φανταστεί και ο τελευταίος ανυποψίαστος πολίτης, ο Fava δολοφονείται από την Cosa Nostra μετά από τις άκαρπες προσπάθειές της να τον συνετίσει είτε με χρηματισμό (220.000.000 λιρέτες!) είτε με εκφοβισμό. Η τηλεταινία φέρει τον τίτλο «Prima che la notte», «Πριν από την νύκτα», και είναι μία παραγωγή της RAI Fiction.

Popular
Recent
Entertainment