Η ζωή μπροστά σου

της Μαριανίνας Πάτσα

Η μεγάλη επιστροφή της Sophia Loren.

Στα 86 της έτη, η δις βραβευμένη με Oscar, Sophia Loren, επιστρέφει μετά από απουσία 10 χρόνων, με την ταινία «Η Ζωή Μπροστά σου» (La Vita Davanti A Se) που προβάλλεται στο Netflix, σκηνοθετημένη από τον μικρότερο γιο της, Edoardo Ponti.

Το φιλμ βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Romain Gary, που γράφτηκε το 1975 και περιγράφει τον τρυφερό ψυχικό δεσμό ανάμεσα στη Μαντάμ Ροζά, μια επιβιώσασα του Ολοκαυτώματος και πρώην πόρνη, με τον ανήλικο ορφανό Άραβα Μομό. Η Μαντάμ Ροζά έχει έρθει από το Άουσβιτς και αναλαμβάνει τη φύλαξη εγκαταλειμμένων παιδιών που ως επί το πλείστον οι μητέρες τους ήταν πόρνες.

Όταν γράφτηκε το βιβλίο, ήταν σε κορύφωση το αραβοϊσραηλινό. Έτσι, η σχέση των δύο αποκτούσε διαστάσεις που τοποθετούσαν την οικομενικότητα και το πανανθρώπινο στοιχείο, πάνω από οποιοδήποτε κοινωνικοπολιτικό πλέγμα. Αυτό θέλησε να αναδείξει και ο σκηνοθέτης σήμερα. Το σενάριο έχει διασκευαστεί και έχει έρθει στις μέρες μας, ο μικρός Άραβας έγινε Μουσουλμάνος από τη Σενεγάλη και το ανθρωπιστικό πνεύμα αιωρείται πάνω από τη μορφή της Loren και του μικρού αγοριού, διατηρώντας το απόλυτο ζητούμενο: τη ζωή που μας ενώνει παρά τις διαφορές μας.





Popular
Recent
Entertainment