Η δική του εξιστόρηση

της Κέλλυς Σταυροπούλου

«Πρώτη φορά καταλαβαίνουμε πλήρως τον άντρα πίσω από τον συγγραφέα… ένα πολύ σημαντικό βιβλίο», ήταν το σχόλιο που έκανε η Library Journal για το βιβλίο που υπογράφει ο Aaron Edward Hotchner. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ο Αμερικανός συγγραφέας και στενός φίλος του Ernest Hemingway, το 1966, λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του, δημοσιεύει ένα βιβλίο με τίτλο «Papa Hemingway», στο οποίο καταγράφει τις περιπέτειες, ευχάριστες ή δυσάρεστες, που έζησε επί δεκατέσσερα χρόνια στο πλάι του.

Μερικά τμήματα από το αρχικό χειρόγραφο δεν δημοσιεύτηκαν τότε, καθώς αρκετοί από τους πρωταγωνιστές ήταν ακόμα εν ζωή και υπήρξαν φόβοι για νομικά προβλήματα. Ωστόσο, φύλαξε όσα μέρη του χειρογράφου είχαν κοπεί και είκοσι χρόνια μετά πρόσθεσε σε αυτά περισσότερες αναμνήσεις του διάσημου συγγραφέα, όπως τις είχε καταγράψει στα ημερολόγιά του και στο δημοσιογραφικό του μαγνητόφωνο, και δημιούργησε ένα νέο, αποκαλυπτικό και συγκινητικό βιβλίο. Ο τίτλος «Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ» προκύπτει από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζουμε για τις λεπτομέρειες της εξωσυζυγικής σχέσης του συγγραφέα με την Πολίν, η οποία και κατέστρεψε τον πρώτο του γάμο, και για την αναζήτηση της μεγάλης αγάπης στην οποία μάταια θα έμπαινε για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μέσα από τα λόγια του ίδιου του Hemingway μαθαίνουμε για τις σχέσεις του με την τρίτη και την τέταρτη σύζυγό του, καθώς και λεπτομέρειες για τον ισχυρό δεσμό που τον συνέδεε με τον συγγραφέα Francis Scott Fitzgerald. Το βιβλίο «Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ – Η δική του εξιστόρηση» του Aaron Edward Hotchner, σε μετάφραση Μαρίας Φακίνου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Popular
Recent
Entertainment