Το savoir vivre της τηλεργασίας

του Χρήστου Ζαμπούνη

Είναι πλέον γεγονός. Τη βοήθεια της πανδημίας η εργασία από απόσταση ή, άλλως, τηλεργασία έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την μετάβαση στο γραφείο. Για ορισμένους η εξέλιξις είναι ευεργετική. «Ουφ, θα γλυτώσω την κίνηση στην Κηφισίας, άσε που θα μπορώ να κάνω κοπάνα όποτε θέλω», είναι ορισμένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται, ιδίως από τους πονηρώς σκεπτομένους. Έτεροι είναι πιο προβληματισμένοι. «Ωχ, πώς θ’ αντέξω με την/τον γυναίκα/άνδρα μου όλη μέρα στο σπίτι, άσε που θα δουλεύω περισσότερο». Ο Α.Κ., υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, ομολογεί ότι στους μήνες της καραντίνας η εντατικοποίησις των τηλεδιασκέψεων δεν του επέτρεψε να πάρει ανάσα.

Ιδού ορισμένοι κανόνες καλής συμπεριφοράς για τους full remote εργαζομένους, όπως ονομάζονται στην lingua franca της εποχής, την αγγλική.

  • Προσέχουμε την εμφάνισή μας. Η συντάκτις του «New Yorker» Ντόνα Μάϊερ σε ανύποπτο χρόνο έγραψε: «Αν δεν πρόκειται να βγάλεις τη ρόμπα, τουλάχιστον φόρεσε μία ωραία ρόμπα».
  • Προσέχουμε την υγιεινή μας. Η εικόνα με την τσίμπλα στα μάτια και άπλυτα μαλλιά δέον να αποφεύγεται.
  • Προστατεύουμε τον χώρο εργασίας μας. Το παράδειγμα του πολιτικού αναλυτού Ρόμπερτ Κέλλυ, ο οποίος εδέχθη εισβολή μελών της οικογενείας του σε αλλόφρονα κατάσταση, την ώρα που έδινε συνέντευξη στο B.B.C., είναι χαρακτηριστικό.
  • Ενημερώνουμε εγκαίρως για το διάλειμμα που θέλουμε να κάνουμε, εάν γίνεται με τη έναρξη της συνδέσεώς μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την δυσάρεστη επίπληξη: «Μα, πού ήσουν πάλι;».
  • Το πλεονέκτημα της τηλεργασίας είναι η απουσία των περισπασμών του γραφείου. Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι παύουν οι διαδικτυακοί περισπασμοί. Αποφεύγουμε, λοιπόν, εν μέσω εργασίας την προσωπική επικοινωνία και ενημερώνουμε το φιλικό μας περιβάλλον για το ποιες ώρες είμεθα διαθέσιμοι για να συζητήσουμε, π.χ. περί του αμφισβητούμενου τέρματος στον ημιτελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός – Π.Α.Ο.Κ.
  • Υπάρχουν, όμως, και μειονεκτήματα, όπως ο τερματισμός των δικαιολογιών για όσους αργοπορούν στα ραντεβού. Είμεθα και παραμένουμε συνεπείς σε όλες τις προγραμματισμένες διαδικτυακές συναντήσεις, εκτός και εάν υπάρχει force majeure, ανωτέρα βία.
Popular
Recent
About Men