Το 1821 με τα μάτια των Ευρωπαίων καλλιτεχνών

Μπορεί τα μουσεία να έχουν κλείσει τις πόρτες τους εδώ και καιρό αλλά με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αυτά εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά -έστω και διαδικτυακά- παρουσιάζοντας online συζητήσεις ή virtual ξεναγήσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η νέα ψηφιακή έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με όνομα «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός».

Πρόκειται για μια σπάνια, πρωτότυπη έκθεση που περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού που βρίσκονται σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Διευθυντή του, Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη. Τα έργα είναι της Συλλογής Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, τα οποία δημιούργησαν ανά τον κόσμο φιλέλληνες συγκλονισμένοι από τον Αγώνα Ανεξαρτησίας των Ελλήνων το 1821 και γοητευμένοι από την ένδοξη αρχαιότητα.

Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821. Η αρχαιολατρεία υπήρξε ο μακροβιότερος σύνδεσμος των Ευρωπαίων με την Ελλάδα. Κατά την Επανάσταση μετασχηματίστηκε σε φιλελληνισμό και αποτυπώθηκε εικαστικά σε ευρωπαϊκά έργα τέχνης. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους υιοθετήθηκε από τους Έλληνες νεοκλασσικούς καλλιτέχνες με στόχο την ανάδειξη της αδιάρρηκτης συνέχειας της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη μάχη της Ακρόπολης, περ. 1835. Christian Perlberg (1806-1884). Ελαιογραφία σε μουσαμά, 50 εκ. x 71 εκ. © Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

Η έκθεση περιλαμβάνει 60 έργα από τη Συλλογή Μαρτίνου -ελαιογραφίες, γλυπτά και ποικίλα καλλιτεχνικά αντικείμενα όπως ακρόπρωρα, ρολόγια, χρηστικές και διακοσμητικές πορσελάνες, έπιπλα, κοσμήματα, αμφορείς, μία ταπετσαρία τοίχου, ένα κέντημα, μία βεντάλια- 5 αρχαιότητες και ένα εκμαγείο ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Έλληνες μάχονται ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, 1829. Peter Heinrich Lambert von Hess (1792-1871) © Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

Την έκθεση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο 1821.cycladic.gr

Photo Credit: Paris Tavitian

Popular
Recent
About Men