The King of Cigars

του Γιάννη Βαλαβάνη

Το σημερινό θέμα μας είναι διαφορετικό, ιστορικού περιεχομένου ως επί το πλείστον, και αφορά τον Zino Dαvidoff, ένα όνομα…μια ιστορία στο χώρο του πούρου. Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν την ιστορία αλλά ίσως να μην έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η φήμη και η αίγλη των Habanos οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτό τον άνθρωπο γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε στις μέρες μας, τι και αν έχεις το τέλειο προϊόν, αν το ξέρεις μόνο εσύ και δεν έχεις φροντίσει να το μάθει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος- αυτό που στις μέρες μας λέγεται διαφήμιση, προώθηση ή όπως αλλιώς θέλετε.

Γεννημένος στο Κίεβο της Ρωσίας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από γονείς καπνέμπορους, μετανάστευσε στη Γενεύη σε μικρή ηλικία συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση. Mόλις τελείωσε το σχολείο το 1925, πήγε στην Κούβα σε ηλικία μόλις 20 ετών όπου και κάπνισε το πρώτο πούρο του και εργάστηκε εκεί για δύο χρόνια σε μία φυτεία καπνών μαθαίνοντας όλα τα μυστικά των πούρων. Μετά από πέντε χρόνια στην Κούβα,  γύρισε στη Γενεύη συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση που εκείνη την εποχή ήταν μίας μεσαίας κατηγορίας χωρίς κάποια ιδιαίτερη φήμη ή και τεράστια κέρδη. Όλα αυτά αντιστράφηκαν με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελβετία λόγω της ουδετερότητάς της έγινε ο παράδεισος των εύπορων Ευρωπαίων δίνοντας του τεράστια φήμη αλλά και ταυτόχρονα τεράστια κέρδη. Το 1940 ξεκίνησε το λανσάρισμα μίας σειράς πούρων, της γνωστής Hoyo de Monterrey, με την ονομασία των πούρων της σειράς να προέρχονται από τα διάσημα κρασιά του Bordeaux για να προωθήσει τα προϊόντα και την εικόνα των καπνών της Κούβας ακόμα περισσότερο. Οι σειρές με τις ονομασίες Chateau Margaux, Chateau Latour, Chateau Lafite όπως και 2-3 ακόμα γνώρισαν τεράστια επιτυχία για τριάντα χρόνια περίπου μέχρι που το 1967 ο Fidel έστειλε έναν αντιπρόσωπο του στη Γενεύη με την πρόταση της δημιουργίας μίας σειράς Habanos με το όνομά του, Davidoff.

Τα πούρα του κατασκευάζονταν σε δύο φάμπρικες, του El Laguito που σήμερα παράγονται τα Cohiba και του Hoyo που μετονομάστηκε σε Davidoff, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία παγκοσμίως και ανοίγοντας καταστήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανά το κόσμο. Δημιούργησε επίσης και καινούρια νούμερα και σειρές στην αγορά όπως τη σειρά «Mille», την «Dom Perignon», τα «El Laquito» αλλά και πολλά άλλα με τεράστια απήχηση στο κοινό λόγω του ονόματός του αλλά και της ποιότητας των καπνών του Pinar del Rio, που μέχρι τότε δεν ήταν τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό πέραν των aficionados. Η σημερινή παρουσίαση των πούρων Κούβας οφείλεται σε αυτόν τόσο στη συσκευασία, στο φινίρισμα, στην επεξεργασία αλλά και σε πολλά άλλα που σε εμάς είναι άγνωστα ή ίσως και δύσκολο να τα κατανοήσουμε και αφορούν σε πολλές περιπτώσεις την παλαίωση ή και τους τρόπους καπνίσματος, πράγματα που στις μέρες μας τα θεωρούμε δεδομένα.

Κανείς δεν περίμενε ωστόσο ένα χρόνο μετά τα ογδοηκοστά γενέθλια του Zino Davidoff το 1986, με την παρουσίαση μιας επετειακής συλλεκτικής παραγωγής με το όνομα του ότι η Cubatabaco, ο Fidel δηλαδή,  θα διέκοπτε σταδιακά τη παραγωγή των Davidoff μέχρι και την οριστική διακοπή της συνεργασίας τους το 1991. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει από το 1990 η  παραγωγή τους από τη Dominican Davidoff  μέχρι και σήμερα. Ο κύριος Zino Davidoff  απεβίωσε το 1994 πλήρης ημερών σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη στο χώρο του πούρου. Ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία σε όλους εμάς να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτά τα τέλεια πούρα θέτοντας τα πολύ υψηλά στάνταρ ποιότητας που δημιούργησαν την αγορά των Habanos στις μέρες μας.

Popular
Recent
Aficionado