The Influencers | Ferran Adrià

Ξεκίνησε από λαντζέρης και έγινε ο superstar της μαγειρικής. Σήμερα τον αποκαλούν «πατέρα της μοριακής κουζίνας». Αν και ο διασημότερος σεφ του πλανήτη, Ferran Adrià, αρνείται τον τίτλο, η κουζίνα του άλλαξε τον ρου της σύγχρονης γαστρονομίας, καθορίζοντας τις γευστικές εξελίξεις στον πλανήτη. Το εστιατόριό του, το περίφημο El Bulli, προσγειώθηκε όχι μία αλλά πέντε φορές στην κορυφή της λίστας των 50 καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου. Ο θρίαμβος αυτός του έδωσε ρεκόρ πρωτιάς, ενώ ο θεσμός τού χάρισε επίσης τον τίτλο του «σεφ της δεκαετίας».

Κρυομαγειρική, αποδόμηση, αφροί και μυστηριώδεις υφές πάνω σε κουτάλια. Τα πιάτα και το σερβίρισμα του Ferran Adrià δημιουργούν σχολή παγκοσμίως, αφού μετατρέπουν το φαγητό σε μια συνολική αισθητηριακή απόλαυση: γεύση, όραση, αφή, όσφρηση, όλα συμμετέχουν. «Η μοριακή γαστρονομία δεν είναι κάποιος τύπος κουζίνας. Είναι απλώς μια επιστημονική σπουδή. Είναι κόλπο του μάρκετινγκ. Η κουζίνα είναι τέχνη, όχι επιστήμη». Αναγνωρίζοντας την καλλιτεχνική διάσταση της κουζίνας του, το art forum Documenta στο Κάσελ συμπεριέλαβε τον Ferran Adrià στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά ένας σεφ δημιούργησε την εφήμερη τέχνη του στη μεγάλη καλλιτεχνική γιορτή.

Το περίφημο εστιατόριό του, El Bulli, το οποίο έκλεισε το 2011, έχοντας 3.000 κρατήσεις σε αναμονή, έσπασε τους περιορισμούς της παράδοσης, καλώντας τον επισκέπτη να βιώσει μια νέα γευστική και αισθητηριακή περιπέτεια. Χωρίς μαχαιροπίρουνα, με τις γεύσεις σερβιρισμένες πάνω σε κουτάλια ή άλλα αντικείμενα ειδικά σχεδιασμένα για τον σκοπό, το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin ήταν ανοιχτό μόνο έξι μήνες τον χρόνο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες ο σεφ αφοσιωνόταν στην αναζήτηση νέων γεύσεων, συνδυασμών, τεχνικών και υφών για να παρουσιάσει την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος λέει ότι η αποστολή του στο Εl Bulli ήταν να ανακαλύψει «τα όρια της γαστρονομικής εμπειρίας». Και το έκανε. Μέσα σε 17 χρόνια δημιούργησε 1.846 συνταγές, συμπεριλαμβανομένου ενός «τραγανού υγρού» (δηλαδή μιας μους από λευκά φασόλια, αχινούς και σκόνη φουά γκρα).

Αλλά ο «πατέρας» της μοριακής κουζίνας, που έφερε στον κόσμο την ιδέα τού να τρώει απρόσμενες υφές όπως ο «αφρός», λέει πως δεν έχει σταματήσει να δουλεύει. Στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Εl Bulli: Story of a Dream», για την απίστευτη άνοδό του από το πλύσιμο των πιάτων έως το μαγειρικό σούπερ σταριλίκι, εξηγεί: «Δεν θέλω να επιστρέψω στο να μαγειρεύω μέρα νύχτα. Οι διάσημοι σεφ δεν μαγειρεύουν. Γεύονται, πειραματίζονται και κατευθύνουν». Οι γνώσεις του ήδη εξασκούν την επόμενη γενιά, αφού παρέχει συμβουλές και διδάσκει την τέχνη του ακόμα και στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Παράλληλα διευθύνει το Ίδρυμα Εl Bulli, χρηματοδοτούμενο από ιδιωτικά κεφάλαια μεγάλων εταιρειών που υποκλίνονται στο όραμά του.

Και να μην ξαναμαγειρέψει ποτέ, οι γεύσεις του θα συνεχίζουν. Όλες οι συνταγές του βρίσκονται κατοχυρωμένες και προσεκτικά τοποθετημένες στα βιβλία του. Αλήθεια, εσείς έχετε φτιάξει ποτέ αφρό μανταρινιού;

 

της Μαριανίνας Πάτσα

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT