Tennis comes with style

Είναι το άθλημα που έχει ταυτιστεί με την υψηλή τάξη και αριστοκρατία και μάς έχει χαρίσει αξέχαστες στιγμές. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, αλλά όλα τα βλέμματα πέφτουν πάνω του όταν κάνει στάση στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μελβούρνη και τη Νέα Υόρκη, για τα τουρνουά Grand Slam. Ο λόγος για το tennis -ή αλλιώς αντισφαίριση- που κερδίζει ολοένα και περισσότερους θεατές ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει ασκήσει σημαντική επίδραση στον κόσμο της μόδας. Και αυτό είναι που θα αναλάβουμε να εξετάσουμε στο παρόν άρθρο.

Ρίζες:

Από την εποχή του Μεσαίωνα φημολογείται ότι οι μοναχοί έπαιζαν στα μοναστήρια ένα άθλημα που έμοιαζε με tennis. Η αποδεδειγμένη προέλευση της αντισφαίρισης ξεκινά το 1856 όταν οι Alex Ryder και Joao Batista Pereira έπαιξαν ένα παιχνίδι, το οποίο βάφτισαν που ονόμασαν «pelota». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1874, οι Pereira, Dr. Frederick Haynes και Dr. A. Wellesley Tomkins δημιούργησαν την πρώτη λέσχη tennis (Leamington Tennis Club) και καθόρισαν τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Το πρώτο τουρνουά αντισφαίρισης καταγράφεται στο Wimbledon, στο Λονδίνο το 1877. Αμέσως, το παιχνίδι διαδίδεται στη βικτωριανή Αγγλία και, από το 1881, σ’ όλη την Ευρώπη.

Τότε, οι αθλητές συμμετείχαν στον αγώνα φορώντας wide-legged παντελόνια με διπλή πιέτα, που έπεφτε κομψά πάνω από το λευκό αθλητικό παπούτσι. Τα μακρυμάνικα πουκάμισα ήταν κουμπωμένα μέχρι ψηλά στον λαιμό, ενώ οι γυναίκες έπαιζαν στο γήπεδο με μεσοφόρια, κορσέδες και φούστες με μήκος πιο κάτω από τον αστράγαλο. Όλες οι «στολές» ήταν πάντα σε λευκό χρώμα. Ο 20ος αιώνας θα άλλαζε μια για πάντα τον κόσμο του αθλήματος και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι Fred Perry και Renè Lacoste.

Η επίδραση των Fred Perry και Renè Lacoste:

Παρόλο που ηλικιακά ήταν κοντά, οι Fred Perry και Renè Lacoste δεν συναντήθηκαν ποτέ στο court, καθώς το peak της καριέρας του ενός τελείωσε όταν ξεκινούσε του αλλουνού. Ωστόσο, η κληρονομιά που άφησαν πίσω με τις ενδυματολογικές και καινοτόμες επιλογές τους, ανέπτυξε ένα διαφορετικού είδους ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ήταν αυτοί που «γέννησαν» το polo shirt, το οποίο έλυσε τα προβλήματα που δημιουργούσε η παραδοσιακή ενδυμασία: πλέον κοντά μανίκια, άνετος λαιμός και ύφασμα που αναπνέει.

Ο Renè Lacoste φόρεσε το πρώτο polo shirt το 1926 στο US Open, ενώ το προσωνύμιο «Crocodile» που αργότερα θα γινόταν το logo του ομώνυμου brand, βγήκε από το στυλ παιχνιδιού του μέσα στο γήπεδο. Αυτό ήρθε ως συνέχεια μιας αποφασιστικής κίνησης που έκανε λίγα χρονιά πριν, να κόψει τα μακριά μανίκια της μπλούζας στο ύψος του αγκώνα, για περισσότερη ευελιξία και άνεση μέσα στο παιχνίδι. Γρήγορα το polo shirt του Lacoste κυριάρχησε στον κόσμο του τένις ενώ τρεις δεκαετίες αργότερα κυκλοφόρησε και σε άλλα χρώματα εκτός του λευκού, ένα ένδυμα που αγκάλιασε για περίπου μισό αιώνα η ανώτερη τάξη των ΗΠΑ.

O Renè Lacoste.

Παράλληλα, το πρώτο polo shirt με την επωνυμία «Fred Perry» εμφανίστηκε στο Wimbledon του 1952, με το logo του να είναι αφιερωμένο στο δάφνινο στεφάνι, σύμβολο του αγγλικού τουρνουά. Ωστόσο, τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70, φοριόταν κατά βάση από την underground σκηνή της Βρετανίας. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Perry πιστώνεται και την ανακάλυψη του περικαρπίου για τον ιδρώτα – το λεγόμενο sweatband- όταν σε έναν αγώνα αποφάσισε να δέσει γύρω από τον καρπό του ένα κομμάτι γάζας για να σκουπίζει τον ιδρώτα από το μέτωπό του. Εκτός από τους δύο παραπάνω, σημαντικό είναι να αναφέρουμε την επίδραση του Bunny Austin που φόρεσε σορτς το 1932 αλλά και το επιδραστικό στυλ του Bjorn Borg με τα κοντά σορτς και τα στενά polo μπλουζάκια με τα ανοιχτά κολάρα.

Στις επόμενες δεκαετίες, το τένις ως άθλημα αρχίζει και αποκτά μεγάλη δημοτικότητα και προσελκύει τηλεοπτικό ενδιαφέρον για την προβολή των αγώνων. Οπότε, για τη διευκόλυνση του τηλεοπτικού κοινού αποφασίστηκε η μαύρη ή λευκή μπάρα να αντικατασταθεί από μια neon πράσινη και οι αυστηρά λευκές στολές των παικτών να ανανεωθούν με παστέλ χρώματα.

Το tennis σήμερα:

Φτάνοντας στο σήμερα, οι ενδυματολογικές επιλογές στο άθλημα έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής μας τόσο για τους άνδρες όσο και για γυναίκες αθλήτριες. Η Anna Kournikova και η Maria Sharapova είναι δυο τενίστριες που έγιναν τόσο διάσημες για το ταλέντο τους όσο και για τις στολές τους μέσα στο γήπεδο. Η Kournikova προτιμούσε τα κοντά, στενά και εμπνευσμένα από μπικίνι ρούχα, ενώ η Sharapova σχεδίασε όλες τις στολές της, προσθέτοντας στοιχεία από ανδρικά ενδύματα και κρύσταλλα Swarovski. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος του τένις συνεχώς μεταβάλλεται και αποκτά όλο και περισσότερους φαν σε όλο τον κόσμο.

Popular
Recent
About Men