Sympathy for the Devil | Keith Richards

της Μαριανίνας Πάτσα

 

«Δύο όντα θα επιβιώσουν μετά από πυρηνική καταστροφή: ο Keith Richards και οι κατσαρίδες». Είναι το πιο χιλιοειπωμένο ανέκδοτο ανάμεσα στους φαν των Rolling Stones, αλλά εμπεριέχει μεγάλες αλήθειες, αφού το «κακό παιδί Keith» ροκάρει ακούραστα μετά από πενήντα και βάλε χρόνια γεμάτα αλκοόλ, τσιγάρα και ναρκωτικά, που θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει τον οποιονδήποτε. Μάλιστα, φρόντισε να σνιφάρει και τις στάχτες του πατέρα του! «Είμαι σίγουρος πως ούτε ο ίδιος θα είχε αντίρρηση», είπε. «Και, όπως βλέπετε, είμαι ακόμη ζωντανός».

Ο αυτοδίδακτος ρόκερ θεωρείται ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχουν περάσει από την παγκόσμια μουσική σκηνή, ενώ δεκαπέντε από τα τραγούδια που έχει συνθέσει συγκαταλέγονται στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Βεβαίως, αυτό ποτέ δεν τον εμπόδισε να κάνει του κεφαλιού του και να γράφει τις κοινωνικές νόρμες στα παλιά του τα παπούτσια.

Στα ’60s, τόσο ο εθισμός του στα ναρκωτικά και τα μόνιμα μπλεξίματα που είχε με τις αρχές όσο και η σχέση του με το μοντέλο Anita Pallenberg (την οποία «έκλεψε» από τον συμπαίκτη του στους Stones, Brian Jones) χάριζαν πολλή τροφή στα media. Ο ίδιος φρόντιζε να ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις του: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Με τους αστυνομικούς έχω πρόβλημα».

Ως πιτσιρικάς, άκουγε μανιωδώς δίσκους των Chuck Berry και Muddy Waters. Η μητέρα του του χάρισε μια κιθάρα. Ο Keith δεν την άφηνε από τα χέρια του. «Πιστεύω ακράδαντα πως όποιος θέλει να γίνει κιθαρίστας πρέπει να ξεκινήσει από την κλασική, όχι από την ηλεκτρική. Μη νομίζετε ότι πρόκειται να γίνετε Hendrix μόνο και μόνο επειδή μπορείτε να αγοράσετε μερικά πετάλια και εφέ. Πρώτα πρέπει να γνωρίζετε καλά αυτό το κωλόπραμα. Ακόμα και να κοιμάστε μαζί του αν δεν υπάρχει κανένα άλλο “μωρό” εκεί γύρω. Έχει άλλωστε και το σωστό σχήμα!». (Με αυτή τη φιλοσοφία, σήμερα η συλλογή του Richards αριθμεί 3.000 κιθάρες.)

Η μπάντα που δημιούργησε με τον Mick Jagger και τον Brian Jones προέκυψε από ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης. Ήταν συμμαθητής με τον Jagger, όμως μετά το σχολείο χάθηκαν. Συναντήθηκαν ξανά τυχαία σε έναν σταθμό τρένου. Ο Jagger κρατούσε κάτω από τη μασχάλη του  μερικούς δίσκους και ο Richards το πρόσεξε. Το κοινό μουσικό γούστο τούς έφερε κοντά, κι έτσι έφτιαξαν τους Rolling Stones.

Στα απομνημονεύματά του ο Richards αναφέρει –μεταξύ άλλων χοντράδων– πως το ψευδώνυμο που έδωσε στον Jagger είναι «η σκύλα Brenda». Κάποια περίοδο, η Pallenberg είχε έναν σύντομο δεσμό με τον Jagger. Για να πάρει το αίμα του πίσω, ο Richards κοιμήθηκε με τη φίλη του Jagger, Marianne Faithfull. Όμως, παρά τα ευτράπελα, οι δυο τους συνεχίζουν να «κυλάνε» μαζί, όπως συμβαίνει σε πολλές σχέσεις όπου τελικά, όσο και να θέλει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου, η αγάπη (ή και το χρήμα στη συγκεκριμένη περίπτωση) υπερισχύει. Και σε τελική ανάλυση «για δοκιμάστε κι εσείς να κρατήσετε κάτι στέρεο για 50 χρόνια και τα λέμε!».

Ο Keith Richards παραμένει το πιο άγριο αγόρι του rock ’n’ roll. Στα 70 του αναβλήθηκε η τουρνέ των Stones επειδή εκείνος αποφάσισε να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο στα νησιά Φίτζι και τσακίστηκε. Η πτώση τού κόστισε μια σοβαρή επέμβαση στο κεφάλι και την απόφαση να κόψει την κοκαΐνη (ή τουλάχιστον να ξαναπροσπαθήσει). Σήμερα, στα 75 του, εξακολουθεί να ζει όπως αυτός ξέρει, να δημιουργεί αστείρευτα και να κοψοχολιάζει τους γύρω του με τα καμώματά του. Και αυτό δεν θα αλλάξει. Όχι επειδή μεγάλωσε, αλλά διότι, όπως λέει και ο ίδιος: «Το Rock είναι εύκολο. Όμως, το Roll είναι μια άλλη ιστορία». Και ο Keith τα έχει και τα δύο.

Photos: Hulton Archive/Getty Images/Ideal Image

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT