Σπύρος Ρήγος: Η φιλοσοφία του Judo δυναμώνει το πνεύμα

του Θαλή Πιτούλη

Φωτογράφος: Γιώργος Μαλεκάκης

Είναι ένας από τους λίγους στη Δύση και ο μοναδικός Έλληνας που κατέχει 6 DAN judo, γεγονός το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν σημαίνει πως ο Σπύρος Ρήγος κατέχει «Διδακτορικό» από το ινστιτούτο Kodokan Judo Institute της Ιαπωνίας. Μερικές από τις διακρίσεις του σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν κάνει αυτό που αγαπάει πραγματικά. 2ος Βαλκανιονίκης ανδρών το 1986, 15 φορές πρωταθλητής Ελλάδος, παγκόσμιος πρωταθλητής Masters το 2009, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων, αρχιπροπονητής των εθνικών ομάδων το 1998-2000. Με το Mancode ο Σπύρος Ρήγος μοιράστηκε μυστικά και άγνωστες πτυχές της φιλοσοφίας του judo.

Τι έπαιξε ρόλο για εσάς ώστε να ασχοληθείτε με το άθλημα του judo; Το 1975 έκανα στίβο στον Πανελλήνιο, ώσπου μια ημέρα παρακολούθησα μια προπόνηση judo. Με μάγεψε η κίνηση και η αρμονία των αθλητών, αλλά και η δυναμικότητα των τεχνικών ρίψεων. Δάσκαλος τότε ήταν ο Ιάπωνας Masao Lijima.

Από πολύ νωρίς ζήσατε τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής στην Ιαπωνία. Τι σας οδήγησε εκεί και τι σας ενώνει με τη χώρα των σαμουράι;

Ταξίδεψα πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1980, σε ηλικία 16 ετών, όταν ήμουν ήδη πρωταθλητής εφήβων. Σκοπός μου ήταν να δυναμώσω το πνεύμα μου και τις ικανότητές μου στο judo. Εκεί γνώρισα τον δάσκαλό μου, τον Hiroyuki Hasegawa Sensei, ο οποίος με μεγάλη αγάπη με μύησε στη φιλοσοφία του ιαπωνικού Kodokan Judo, όπως είναι και η σωστή ονομασία του judo.

Ο Σπύρος Ρήγος μαζί με τον δάσκαλό του Hiroyuki Hasegawa Sensei (κάτοχος 9th Dan Judo), ο οποίος τον μ ύησε στη φιλοσοφία του ιαπωνικού Kodokan Judo.

Για τους Ιάπωνες το judo είναι μέρος της ζωής και της φιλοσοφίας τους; Εσείς αισθάνεστε το ίδιο;

Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στην Ιαπωνία και έχοντας συνεχώς επαφή με τη χώρα, έχει επηρεαστεί πολύ ο τρόπος που σκέφτομαι και η φιλοσοφία μου στο judo είναι πολύ κοντά στο ιαπωνικό μοντέλο, το οποίο είναι και το ιδανικό.

Ακολουθείτε συγκεκριμένους κώδικες για εσάς όσον αφορά αυτό που κάνετε. Ποιοι είναι αυτοί;

Οι αρχές του judo συνοψίζονται σε δύο μότο: τη σωστή χρήση της ενέργειας και την ευημερία. Αυτές οι αρχές τέθηκαν από τον ιδρυτή του judo, τον Kanō Jigorō Sensei, και εφαρμόζονται στην εξάσκηση του judo στο Dojo αλλά και στην καθημερινή ζωή του Judoka. Οι Ιάπωνες, ακολουθώντας αυτές τις δύο αρχές, έχουν πετύχει υψηλότατο επίπεδο παιδείας και πολιτισμού.

Έχετε καταφέρει να διακριθείτε ως αθλητής. Ποια ήταν για εσάς η πιο τιμητική διάκριση;

Για εμένα η πιο τιμητική και συνάμα συγκινητική στιγμή είναι όταν καταφέρνεις να υψώσεις τη γαλανόλευκη σημαία και να ακουστεί ο εθνικός ύμνος. Αξέχαστη στιγμή για μένα ήταν όταν ανέβηκα στην πρώτη θέση του πόντιουμ, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων το 2009, στην Ατλάντα.

Νέα παιδιά και judo. Δώστε μας μια εικόνα για το πόσο ενδιαφέρονται οι νέοι στη χώρα μας για το συγκεκριμένο άθλημα;

Ασφαλώς δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο της Γαλλίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, αλλά χιλιάδες παιδιά κάνουν judo σε όλη την Ελλάδα και ολοένα και αυξάνονται, γιατί οι γονείς βλέπουν πόσο ωφελούνται τα παιδιά τους από την εξάσκηση στο judo.

Είστε προπονητής στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο. Η μέθοδος που ακολουθείτε τι θετικό μπορεί να δώσει στους αθλητές;

Στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο πρωταρχικό ρόλο παίζει η συμμετοχή και η εξάσκηση στο judo και όχι τα αγωνιστικά αποτελέσματα. Θέλω να δυναμώνουν ψυχικά και σωματικά οι μαθητές μου μέσα από το judo. Στους καιρούς που ζούμε, η ικανότητα να ξεπερνάς τις δυσκολίες, να αντέχεις και να έχεις υπομονή είναι πραγματικά πολύτιμη.

Popular
Recent
About Men