Προστατεύοντας τις θάλασσες
[ssba]

της Μαριανίνας Πάτσα

 

Υπό προστασία δελφίνια, σπάνιοι ιππόκαμποι, «εξωτικά» σαλάχια και κάθε λογής κοχύλια είναι μόνο μερικά από τα είδη που βλέπουν το «σπίτι» τους, στα νερά της περιοχής Στρατώνι στη Χαλκιδική, να καθαρίζει επιτέλους από τόνους δίχτυα-φαντάσματα, που αποτελούν κίνδυνο για την υποβρύχια ζωή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Healthy Seas, που ενώνει μη κυβερνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, με κοινό σκοπό τον καθαρισμό των θαλασσών. Η Healthy Seas επέστρεψε στο Στρατώνι για να ολοκληρώσει την αποστολή που ξεκίνησε στα τέλη του 2018, όταν οι δύτες της ανέσυραν δύο τόνους δίχτυα. Πρόσφατα, η καταδυτική ομάδα ανέσυρε άλλον έναν τόνο διχτυών από τον πυθμένα. Η απομάκρυνσή τους θα επιτρέψει στη θαλάσσια ζωή να αποικίσει ξανά τον χαμένο της βιότοπο.

Η θάλασσα είναι μία και οι περιοχές της, σαν συγκοινωνούντα δοχεία, ωφελούνται η μία από την άλλη. Έτσι, από τον καθαρισμό ωφελείται τόσο το Στρατώνι όσο και η διπλανή παράκτια περιοχή, όπου, μεταξύ άλλων, δύο σπάνια είδη ιππόκαμπων της Μεσογείου που, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), απειλούνται με εξαφάνιση, μπορούν να ζουν πλέον χωρίς κίνδυνο. Και με τα δίχτυα-φαντάσματα τι γίνεται; Σε έναν πλανήτη όπου κάθε πλαστικό που φτιάχνεται μένει «για πάντα», η Healthy Seas ποντάρει στο μέλλον χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και την ανακύκλωση. Έτσι, τα δίχτυα αλιείας που ψαρεύτηκαν θα μετατραπούν σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τη διεργασία θα πραγματοποιήσει η Aquafil κατασκευάζοντας το νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.

Η αποστολή είναι συνεργασία των ομάδων κατάδυσης Ghost Fishing Greece, Ghost Fishing Ολλανδίας, AquaTec, UFRTeam, καθώς και Northern Greece Underwater Explorers, πάντα με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου. Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών, που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών από τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξαγάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, στην Αδριατική, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και εθελοντές.

 

Η αποστολή στο Στρατώνι είναι μόνο η αρχή, καθώς αποτελεί την πρώτη από τις τέσσερις κύριες δράσεις της Healthy Seas που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη μέχρι να εκπνεύσει το 2019.

Και σίγουρα δεν θα σταματήσει εκεί. Εύγε!

[ssba]
Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT