PROBABLY WORLD’S BEST LAWYER

BOB ODENKIRK

της Κέλλυς Σταυροπούλου

Ο Bob Odenkirk είναι γενικά ένας αστείος τύπος, παρόλο που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από τους ρόλους του στις δραματικές σειρές «Breaking Bad» και «Better Call Saul». Το φαινόμενο Odenkirk, μάλιστα, ίσως να συνοψίζει τη γενικότερη τάση που ένας cool τύπος, όχι ιδιαίτερα όμορφος, όχι αρκετά ματαιόδοξος, χωρίς τα εχέγγυα για διεθνή καριέρα όμορφου σταρ, γίνεται διάσημος μέσα από κάποια επι- τυχημένη σειρά. Και ομολογουμένως μας αρέσει αυτή η τάση που θέλει τους τύπους με δυνατή προσωπικότητα και χαρακτήρα να κερδίζουν τη «δόξα» από τους συνήθεις υπόπτους.

Η περίπτωση του Odenkirk έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί ο ίδιος μέχρι πρότινος δεν δήλωνε καν ηθοποιός. Ξεκίνησε γράφοντας σενάρια. Μάλιστα κέρδισε δύο βραβεία Emmy στη δεκαετία του ’90 για τα σενάρια των τηλεοπτικών σόου «Saturday Night Live» και «The Ben Stiller Show». Το τελευταίο μπορεί να κόπηκε από το συνδρομητικό κανάλι Fox, λόγω χαμηλής τηλεθέασης, αλλά πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του χάρη στο έξυπνο χιούμορ του και να γίνει συνώνυμο μιας pop τηλεοπτικής κουλτούρας – ήταν η πρώτη τέτοιας μορφής σειρά που δεν είχε το γνωστό ηχογραφημένο γέλιο σε κάθε ατάκα, και αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος για να μας αρέσει. Πάντως ο Bob Odenkirk, παρά τις μεγάλες on camera επιτυχίες του ως ηθοποιός, τόνιζε μέχρι πρόσφατα ότι το DNA του είναι ανθρώπου που γράφει και όχι που υποδύεται.

Συγκεκριμένα έχει πει: «Η αυθόρμητη σκέψη που κάνω κάθε μέρα παραμένει τι θα γράψω και όχι τι θα παίξω. Θεωρώ ότι ένα καλό σενάριο μπορεί να καθορίσει έναν επιτυχημένο ρόλο, ενώ ένας καλός ηθοποιός δεν γίνεται να απογειώσει έναν μέτρια γραμμένο ρόλο. Το σημαντικό είναι κάθε χαρακτήρας να έχει όρια, να ξέρει μέχρι πού φτάνει. Δεν χρειάζεται να είναι όλοι σπουδαίοι ή εντυπωσιακοί. Οι ρόλοι μου στο «Nebraska» και στο πρώτο μέρος του «Fargo» ήταν δυνατοί σεναριακά και γι’ αυτό έκαναν επιτυχία. Οι τύποι αυτοί είχαν άποψη απέναντι στη ζωή». Αντίθετα, για τον ρόλο του στο επιτυχημένο «Breaking Bad» έχει πει ότι διασκέδασε πολύ υποδυόμενος τον Saul, αλλά ποτέ δεν κατάλαβε γιατί έγινε τόσος ντόρος. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι αυτή η σαρκαστική απάθεια για το «Breaking Bad» μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Odenkirk, μέχρι που ξεκίνησαν τα γυρίσματα για τον τρίτο κύκλο, είχε καταφέρει να δει μόνο 15 λεπτά της σειράς!

Το είχε ομολογήσει σε συνέντευξή του, λέγοντας απολογητικά: «Σας ορκίζομαι, προσπάθησα να το δω, αλλά δεν προλάβαινα. Έχω και δύο παιδιά». Τον Saul τον αγάπησε, όπως λέει, όταν έπαιξε στο «Better Call Saul», που παρουσιάζει τη ζωή του δέκα χρόνια πριν, όταν ξεκινούσε τη δικηγορική του καριέρα.

Aραγε τι άποψη να έχει αντίστοιχα για τον ρόλο του στην ταινία «The Post» του Steven Spielberg, στην οποία πρωταγωνίστησε δίπλα στον Tom Hanks και στη Meryl Streep; Όπως ακριβώς φανταζόμασταν, παραδέχτηκε ανοιχτά πως του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι του προτάθηκε να παίξει σε μια ταινία τέτοιων προδιαγραφών. Άλλωστε ο ίδιος δηλώνει σε- ναριογράφος. Στις δηλώσεις που έκανε κατά το λανσάρισμα της ταινίας στάθηκε σοβαρός και μετριόφρων. Με μια σχετική απόστα- ση σχολίασε ότι η ταινία πραγματεύεται την επιδίωξη για αλήθεια, τις ιδιαίτερες ποιότητες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν.

Ο 57χρονος σήμερα Bob Odenkirk είναι αυτό ακριβώς το γοητευτικό αμάλγαμα σοφιστικέ σεναριογράφου και cool πρωταγωνιστή μεγάλων επιτυχιών που στέκεται με χιούμορ και αυτοσαρκασμό απέναντι στην επιτυχία του. «Αν θέλετε να ξέρετε κάτι σημαντικό για μένα, πρέπει να σας πω ότι μεγάλωσα σε καθολική οικογένεια.

»Η ντροπή και η ενοχή είναι σημαντικά κομμάτια του ψυχισμού μου και υπερτερούν έναντι οποιουδήποτε ονείρου για το μέλλον. Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά δεν γίνε- ται», είχε πει σε συνέντευξή του μεταξύ χιουμοριστικών σχολίων και χαλαρών δηλώσεων.

 

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT