Πόσο σούπερ είναι τα…superfoods;

του Βησσαρίωνα Ζέρβα

O όρος «σούπερ τρόφιμα» έχει γίνει πολύ δημοφιλής στη γλώσσα των τροφίμων και της υγείας. Όμως, τα επιστημονικά δεδομένα για τις επιδράσεις στην υγεία αυτών των τροφίμων, αν και συχνά θετικά, δεν ισχύουν απαραιτήτως για τις πραγματικές δίαιτες. Τα μέσα ενημέρωσης βρίθουν αναφορών για υπερυγιεινά τρόφιμα, οι οποίες μας διαβεβαιώνουν ότι, τρώγοντας αυτά τα τρόφιμα, ο οργανισμός μας θα πάρει την ενίσχυση που χρειάζεται για να «απομακρύνει» τις ασθένειες και το γήρας. Υπάρχει, όμως, κάποια αλήθεια σε αυτές τις αναφορές;

Τα μύρτιλα είναι από τα πιο δημοφιλή σούπερ τρόφιμα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις κάποιων αντιοξειδωτικών φυτικών συστατικών έχουν αναφερθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Ο πολφός των μούρων açaí έχει φανεί ότι έχει δυνητικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτες με χυμό ροδιού υποδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση βραχυχρονίως, καθώς και το οξειδωτικό στρες σε υγιή άτο- μα, ενώ το παντζάρι έχει προταθεί ως σούπερ τρόφιμο για την καρδιά. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι τα υψηλά επίπεδα νιτρικών ενώσεων που περιέχει μετατρέπονται από τον οργανισμό σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο, μεταξύ άλλων λειτουργιών, έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση και την τάση θρόμβωσης του αίματος στους ανθρώπους. Ομοίως, το κακάο έχει θεωρηθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων.

Υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που έχουν εξετάσει τις ιδιότητες των τροφίμων ως προς τις επιδράσεις τους στην υγεία. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται να δικαιώνουν την ύπαρξη συγκεκριμένων σούπερ τροφίμων, από την άποψη ότι τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα έχουν σίγουρα πολλές ιδιότητες για την προαγωγή της υγείας. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει τη δυσκολία να εφαρμοστούν τα αποτελέσματα αυτών των μελετών στις πραγματικές δίαιτες. Αυτό συμβαίνει διότι οι συνθήκες υπό τις οποίες μελετώνται τα τρόφιμα στο εργαστηριακό περιβάλ- λον είναι συνήθως πολύ διαφορετικές από τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνονται κανονικά τα τρόφιμα αυτά στην καθημερινή ζωή.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό των ερευνών στον τομέα αυτόν είναι η τάση για τη μελέτη πολύ υψηλών επιπέδων των εκάστοτε θρεπτικών συστατικών. Οι ποσότητες αυτές συνήθως δεν είναι ρεαλιστικά επιτεύξιμες στο πλαίσιο μιας συμβατικής δίαιτας. Επιπλέον, οι φυσιολογικές επιδράσεις πολλών από αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά βραχυχρόνιες. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να αποκομίσουν τα οφέλη για την υγεία, τα άτομα θα έπρεπε να τα καταναλώνουν τακτικά, γεγονός που για ορισμένα τρόφιμα θα μπορούσε να έχει και αντίθετα αποτελέσματα.

Χαρακτηρίζοντας στα μέσα ενημέρωσης μερικά τρόφιμα ως «σούπερ», μπορεί επίσης να δοθεί η εντύπωση ότι κάποια άλλα τρόφιμα στη δίαιτά μας δεν είναι τόσο υγιεινά. Για παραδειγμα, τα καρότα, τα μήλα και τα κρεμμύδια αποτελούν πηγές ωφέλιμων για την υγεία θρεπτικών συστατικών, όπως το β-καροτένιο και οι διαιτητικές ίνες. Τα τρόφιμα αυτά έχουν συνήθως το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι φτηνά και άμεσα διαθέσιμα, ενώ μπορούμε να τα καταναλώνουμε εύκολα και σε αρκετά μεγάλες ποσότητες σε τακτική βάση, για να λάβουμε το μέγιστο του θρεπτικού τους περιεχομένου.

Όταν ο στόχος είναι η εξασφάλιση μιας ισορροπημένης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών για μια καλή υγεία, θα πρέπει να αυξήσουμε την ποικιλία των θρεπτικών τροφίμων στη δίαιτά μας παρά να εστιάσουμε αποκλειστικά σε μια ομάδα τροφίμων, με τον ισχυρισμό των σούπερ τροφίμων.

Ο Βησσαρίων Ζέρβας είναι πτυχιούχος του School of Physical Education & Sport Science (Aristotle University), Master στο Holistic Health Care & Rehabilitation (CL Pennsylvania University), πιστοποιημένος σύμβουλος «Ολικού Μυαλού» (HBDI), ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στην ολιστική θεραπευτική-πρόληψη και αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και αθλητών στους τομείς Holistic Health & Wellness, Corrective Training, Nutri Detox.

Contact info: zervvis@yahoo.gr

Popular
Recent
About Men