Ο Γυάλινος Κόσμος του Tenessee WIlliams

Ο Γυάλινος Κόσμος είναι το θεατρικό έργο που έφερε τον Tennessee Williams πιο κοντά στην εικόνα του “ιερού” συγγραφέα που πάντα ήταν.
Αυτή, η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ανέβηκε για πρώτη φορά στο Chicago και στο θέατρο Civic το 1944 κι έναν χρόνο αργότερα στο Playhouse της Νέας Υόρκης.

Το iconic play του Williams πήρε διθυραμβικές κριτικές από τους τότε σκληρότερους κριτικούς, Ashton Stevens και Claudia Cassidy κι έτσι χτίστηκε ένα τεράστιο κοινό, από πολιτεία σε πολιτεία και από γενιά σε γενιά που πέρασε τον Γυάλινο Κόσμο στη διαχρονικότητα.

Στην Ελλάδα, ο Γυάλινος Κόσμος (ή Γυάλινο Θηριοτροφείο) ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 1946, σε σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν με πρωταγωνιστές την Έλλη Λαμπέτη, τη Μαρία Γιαννακοπούλου, τον Λυκούργο Καλλέργη αλλά και τον ίδιο τον Κουν στον πρώτο ανδρικό ρόλο, αυτόν του Tom.

Τον Tom φέτος καλείται να ερμηνεύσει ο Χάρης Φραγκούλης στο πλευρό της Μπέτυς Αρβανίτη και των Ελίνας Ρίζου και Έκτορα Λιάτσου, σε σκηνοθεσία του πολύ νέου και πολλά υποσχόμενου Δημήτρη Καραντζά.
Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας που παραμένει πιστό σ΄ ένα off-mainstream ρεπερτόριο εδώ και 32 χρόνια, θα παρακολουθήσουμε από την 1η Νοεμβρίου, την ιστορία της οικογένειας Wingfield μέσα από τις αναμνήσεις του Tom.

Η μητέρα, Amanda, η κόρη, Laura και ο γιος, Tom βιώνουν την απουσία του πατέρα σ’ ένα σκηνικό σκληρό, γεμάτο εμμονές, διαμάχες και όνειρα που αποδεικνύονται τόσο εύθραυστα όσο ένας κόσμος γυάλινος.

Η κλασικότητα της συγγραφής και η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των ηρώων αποτελούν μια πρόκληση για τους ηθοποιούς ενώ ο Χάρης Φραγκούλης υποδυόμενος τον Tom, θα “φορέσει τα παπούτσια”  του ίδιου του Tennessee Williams αφού ο Γυάλινος Κόσμος είναι το πιο αυτοβιογραφικό του έργο. 

Η προπώληση ξεκίνησε εδώ  

 

 

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT