Ο Χρησμός των Δελφών | του Χρήστου Ζαμπούνη

 

Δεν υπάρχει σινεφίλ που να μην έχει δει την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Ο Γατόπαρδος» όπως και δεν υπάρχει aficionado των ωραίων φράσεων που να μην έχει σημειώσει τα λόγια του Μπάρτ Λάνκαστερ, κατά κόσμον Ντόν Φαμπρίτσιο πρίγκηπα του Σαλίνα. Λέει λοιπόν ο ήρωας του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα «Αν θέλουμε να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει όλα να αλλάξουν».

Παρακολουθώντας το 4 ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών διαπιστώνει κανείς πόσο διαχρονική και επίκαιρη είναι η ανωτέρω σκέψις. Όλη, ή σχεδόν όλη, η ελίτ της χώρας παρήλασε από τον «Ομφαλό της Γης» όπως ονόμαζαν οι αρχαίοι τους Δελφούς, αφού εκεί, σύμφωνα με την μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλλε ο Δίας, έναν προς την Δύση και έναν προς την Ανατολή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, το μισό υπουργικό συμβούλιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και νυν Πρόεδρος της Goldman Sachs, ο Αμερικανός Πρέσβης, CEO’s πολυεθνικών αλλά και κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες συνέρρευσαν στον ιστορικό τόπο και μίλησαν για την Οικονομία και την Πολιτική.

Με κόστος εισιτηρίου τα 800 ευρώ και 3.000 συμμετοχές, το εν λόγω Φόρουμ δικαίως χαρακτηρίζεται το «Νταβός των Βαλκανίων» με ό,τι ο χαρακτηρισμός συνεπάγεται. Μία φράσις από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζει ότι εδώ και 2.500 χρόνια όλα έχουν αλλάξει και όλα μένουν ίδια. Τί θυμήθηκε λοιπόν ο Έλλην πρωθυπουργός αφού επαίνεσε τον εαυτό του για τον περσινό του «χρησμό» δηλαδή ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και θα βγει στις αγορές; Έναν διφορούμενο «χρησμό» της Πυθίας, το «ήξεις, αφίξεις, ουκ εν τω πολέμω θνήσκεις».

Η επιλογή του λογογράφου του ασφαλώς και δεν είναι τυχαία, είτε συνειδητώς είτε ασυνειδήτως. Ο συγκεκριμένος χρησμός, επειδή ήταν προφορικός, είχε διττή σημασία. Εάν το κόμμα έμπαινε πριν το ουκ, τότε ερμηνεύεται ως «Θα πας, θα γυρίσεις, δεν θα σκοτωθείς στον πόλεμο». Εάν το κόμμα μπει μετά το ουκ, τότε ερμηνεύεται: «Θα πας, δεν θα γυρίσεις, θα σκοτωθείς στον πόλεμο».
Ουδέν περαιτέρω σχόλιον

 

ΤΕΛΟΣ

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT