Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος

του Θαλή Πιτούλη

 

Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.
Ενός ομίλου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εθνικού θαλάσσιου πνεύματος. Ήταν το 1933 όταν ο Αντώνης Μπενάκης μαζί με άλλους διακεκριμένους Αθηναίους συνένωναν τις δυνάμεις τους γύρω από την αγάπη τους για την ιστιοπλοΐα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η εξέλιξή του ήταν εντυπωσιακή, όπως και ο χώρος που επελέγη για να στεγάσει την έδρα του. Ο λόφος Κουμουνδούρου φιλοξενούσε στην αρχαιότητα τον ναό της θεάς Αρτέμιδος. Η θέα προς τον Σαρωνικό κόλπο είναι περίβλεπτη και ανεμπόδιστη.

Στα 85 χρόνια που λειτουργεί ο ΝΟΕ, διοργάνωσε και συμμετείχε σε πολλά παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι επιτυχίες και τα κύπελλα είναι πολλά, με κορωνίδα την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στα σκάφη τύπου Dragon, με το «Νηρεύς» και κυβερνήτη τον διάδοχο, τότε, Κωνσταντίνο και πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Τούτη η παράδοση συνεχίζεται αδιαλείπτως έως σήμερα με πληθώρα μεταλλίων, όπως του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη.

Από τον Αντώνη Μπενάκη έως τον ναύαρχο Αλέξανδρο Παπαδόγγονα και από τον ΒΝΟΕ έως το 2018, ο κόσμος έχει μεταβληθεί, όμως ο όμιλος συνεχίζει να καθοδηγείται από διαχρονικές αξίες και να διαπνέεται από το ίδιο πάθος και αγάπη για τον ναυταθλητισμό, τη θάλασσα και τις παραδόσεις.
Δεν είναι άνευ σημασίας ότι μαζί με την Αθηναϊκή Λέσχη είναι οι μοναδικοί χώροι που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα με κώδικες ενδυμασίας και κανόνες ευπρέπειας.

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT