Mad Men: Η εποχή που άλλαζαν όλα

του Απόστολου Κοτσάμπαση

Ένα εικονογραφικό αφιέρωμα στην εποχή των slim suits, των cocktails, της χλιδής, στη χρυσή εποχή της κατανάλωσης. Όταν στη διάσημη Madison Avenue είχαν την έδρα τους οι μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονταν λογαριασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με εκπληκτική λεπτομέρεια στην εικόνα και το στυλ των ’60s. Αυτό υπήρξε η τηλεοπτική σειρά «Mad Men» του αμερικανικού δικτύου AMC. Μετά την παγκόσμια επιτυχία της, επανήλθε στα φώτα της δημοσιότητας ολόκληρη εκείνη η εποχή.

Το ανδρικό στυλ των ’60ς Στις αρχές της δεκαετίας εκείνης, το κλασικό αμερικανικό κοστούμι κυριαρχεί. Το ίδιο ισχύει και στη διαφημιστική εταιρεία Sterling & Cooper, όπου και εκτυλίσσεται η πλοκή. Τα στελέχη επιλέγουν αυστηρά slim suits με ελάχιστες στυλιστικές διαφοροποιήσεις. Η γκαρνταρόμπα του πρωταγωνιστή Don Draper (στον ρόλο ο John Hamm) εκφράζει κυρίως την ατομικότητά του, διαφοροποιούμενη σε υφή και υφάσματα. Εκτός από λίγα συμβατικά corporate κοστούμια, ο ίδιος σχεδόν ποτέ δεν φοράει σακάκι ή παντελόνια του ίδιου χρώματος. Τα χρώματα των κοστουμιών του συνήθως συντίθενται από νήματα πολλαπλών χρωμάτων, τα οποία αναμειγνύονται για να δώσουν την εντύπωση ενός μοναδικού, κυρίαρχου χρώματος. Πολλά είναι σαφώς διαμορφωμένα, αν και τα μοτίβα είναι πάντοτε μικρά και άτονα.

Στον επιχειρηματικό κόσμο της δεκαετίας του ’60, οποιοδήποτε εμφανές μοτίβο έξω από το κλασικό pinstripe εθεωρείτο συνήθως πολύ casual για το εταιρικό περιβάλλον. Στην επιλογή του υποκαμίσου ένα μοναδικό χρώμα κυριαρχεί. Δεν είναι άλλο από το λευκό. Η μπλε εκδοχή του θα εμφανιζόταν χρό νια αργότερα. Το γαλάζιο χρώμα εθεωρείτο ακόμη ότι ανήκε στην εργατική τάξη και όχι στα απαστράπτοντα γραφεία στους ουρανοξύστες της Madison Avenue. Ως καλοντυμένος άνδρας, ο Don σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται με κοστούμι χωρίς pochette. Επιλέγει μια απλή λευκή λινή, η οποία διπλώνεται καθαρά, οριζόντια. Η ομοιόμορφη προσέγγιση είναι σχεδόν μια ασυνείδητη πινελιά, κάτι θεμελιώδες για μια καλή εμφάνιση και όχι για μια επιδεικτική παρουσία. Είναι επιχειρηματική επιλογή και δηλώνει αυτοπεποίθηση.

Μια ματιά στις μανσέτες του Don Draper δείχνει μια άλλη στυλιστική επιλογή. Φοράει συχνά γαλλικές μανσέτες και φροντίζει να αφήνει ένα εκατοστό –ή περίπου– να φαίνεται από τα μανίκια των κοστουμιών του. Τα μανικετόκουμπά του είναι πολύ μικρά και διακριτικά. Δεν πρόκειται για φανταχτερή χειρονομία, είναι μια λεπτομέρεια που τον κάνει να ξεχωρίζει. Εκείνα τα χρόνια έμειναν γνωστά και ως «οι μέρες που οι άνδρες φορούσαν καπέλα». Ο Don φοράει αρκετά διαφορετικά fedoras, όλα κατασκευασμένα από καλής ποιότητας τσόχες, διαμορφωμένα με παρόμοια κορυφή.

Όλα αλλάζουν γρήγορα

Ο πρωταγωνιστής Don Draper είναι ο cool τύπος ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος µε τη νέα, αβέβαιη πραγματικότητα μιας εποχής μεγάλων κοινωνικών αλλαγών. Το «Mad Men» αποτύπωσε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονταν μέχρι τότε οι σχέσεις ανδρών και γυναικών. Αποδοµεί το american dream και την εικόνα της happy family με διώροφη κατοικία στα προάστια και γκαζόν, καταγράφοντας µε λιτό ρεαλισµό την πραγµατικότητα πίσω από τη βιτρίνα. Περιγράφει µια δεκαετία στο τέλος της οποίας η γυναικεία «απελευθέρωση» ανέτρεψε τα δεδομένα, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα.

Σημαδιακός και ο χρόνος στον οποίο ολοκληρώνεται η εξιστόρηση του «Mad Men», ο Ιούλιος του 1969. Ο πρώτος άνθρωπος στο φεγγάρι, πόλεμος του Βιετνάμ, Woodstock και κοινωνική αναταραχή σηματοδοτούν το τέλος εποχής.

 

Popular
Recent
About Men