Louis De Funès, 40 faces/sec

Louis De Funès, ο άνθρωπος που έχει κάνει γεννιές Ευρωπαίων να γελάσουν με την καρδιά τους, ήταν ένας υπέροχος, ντροπαλός κύριος, ευγενικής καταγωγής.

Γεννήθηκε το 1914 στο Hauts-de-Seine της Γαλλίας από Ισπανούς γονείς. Ο πατέρας του ήταν απόγονος του μαρκησίου de Galarza ενώ η μητέρα του ήταν κόρη επιφανούς Ισπανού πολιτικού.  Ο “Fufu” από μικρός μιλούσε 3 γλώσσες, έπαιζε πιάνο, ζωγράφιζε και αποφοίτησε με επαίνους από το ιστορικό σχολείο Lycée Condorcet – τιμή που μοιράζονται οι  Henri de Toulouse-Lautrec,  Marcel Proust, Jean Cocteau, Serge Gainsbourg και Claude Lévi-Strauss.

Από το πιάνο στη μεγάλη οθόνη

Μετά την αποφοίτηση του, ο Louis De Funès βρήκε δουλειά σαν πιανίστας σε jazz bars, κάτι που συνέχισε να κάνει και κατά τη διάρκεια της κατοχής. Λίγο αργότερα και μετά από ενθάρρυνση της δεύτερης συζύγου του, δοκίμασε την τύχη του στο θέατρο. Εκεί έγινε δημοφιλής και αποδέκτης καλών κριτικών για τους μικρούς αλλά απαιτητικούς ρόλους του. Αργότερα μεταπήδησε στη μεγάλη οθόνη, με την παρθενική του εμφάνιση να είναι στο Tentation de Barbizon,  το 1945.  Ακολούθησαν πολλές ταινίες μέχρι τη δεκαετία του ’60, όπου ο Funes αρχίσε να γίνεται δημοφιλής κι εκτός Γαλλικών συνόρων με τις εξαιρετικές του ερμηνείες στις ταινίες “Ο Χωροφύλακας του Saint Tropez”, “Ασύλληπτη Απόδραση”, “Ο Φαντομάς”, “Το Μεγάλο Ρεστοράν” κ.α

Ο Louis De Funes αγαπήθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου εκτός από τις Αγγλόφωνες. Η μόνη ταινία του που έγινε επιτυχία σε Βρετανικό έδαφος ήταν “Οι Περιπέτειες του Rabbi Jacob”.

Το μοναδικό Στυλ του Funès

Από πολύ νωρίς, ο Louis De Funès άρχιζε να πλάθει το δικό του στυλ υποκριτικής, δίνοντας έμφαση περισσότερο στις εκφράσεις του προσώπου και λιγότερο στον λόγο. Εκεί πάνω, έχτισε μια περσόνα νευρική, ευερέθιστη, υπερκινητική. Ήταν σχεδόν πάντα, ο γκρινιάρης, ύπουλος και καχύποπτος μεσήλικας που με ένταση και ασύλληπτη ενέργεια έπεφτε σε παγίδες και αδιέξοδα. Η σιλουέτα του τον βοηθούσε πολύ στην ερμηνεία του καθώς και η απίστευτη του ικανότητα να αλλάζει τις εκφράσεις του προσώπου του γρήγορα. Έχοντας εμφανιστεί σε πάνω από 130 ταινίες και 100 θεατρικές παραστάσεις,  το στυλ του αγαπήθηκε από το κοινό κι έγινε “σχολή ερμηνείας” για  επόμενες γεννιές ηθοποιών.

Fun fact είναι πως το στυλ του Funès αποτυπωνόταν καλύτερα στο πλάι του επίσης εξαιρετικού Bourvil ο οποίος έπαιζε πάντα τον κόντρα ρόλο από αυτόν του “Fufu”: τον ήρεμο, αγαθό, γλυκό τύπο.

 

L’Aficionado

Ο Louis de Funès το 1973 έγινε Ιππότης της  Légion d’Honneur και έζησε στο Château de Clermont, ένα πανέμορφο κάστρο του 17ου αιώνα, λίγες ώρες έξω από τη Νάντη της Γαλλίας. Ντροπαλός κι εσωστρεφής, όπως ήταν στην προσωπική του ζωή, ο Fufu ανακάλυψε το πάθος του για τα τριαντάφυλλα τα οποία και καλλιεργούσε στον κήπο του, γενόμενος aficionado του είδους. Μάλιστα, υπάρχει ποικιλία τριαντάφυλλων που φέρει το όνομα του.

Στη μνήμη του Louis De Funès, εκτός απ τριαντάφυλλα, υπάρχει ένα μουσείο καθώς και μία σειρά από γραμματόσημα.

 

Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT