Kenzo Takada | Timeless inspiration
[ssba]

“Η μόδα είναι σαν το φαγητό, δεν πρέπει να κολλάτε με το ίδιο μενού” ήταν μάλλον μία από τις πιο διάσημες φράσεις του Ιάπωνα σχεδιαστή Kenzo Takada (1939-2020), ο οποίος “έφυγε” σε ηλικία 81 ετών νικημένος από τον κορωνοϊό.

Γνωστός για τη χρήση φωτεινών χρωμάτων και την “εισαγωγή” των ιαπωνικών prints και υφασμάτων στα Ευρωπαϊκά Catwalks, ο Takada υπήρξε από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές μόδας των δεκαετιών του ‘70 και ‘80.

Ο Kenzo Takada γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1939 στο νησί Χονσού της Ιαπωνίας. Από πολύ μικρή ηλικία, η κλίση του προς τον κόσμο της μόδας ήταν εμφανής. Παρατηρώντας τις αδερφές του να περνούν χρόνο μπροστά από περιοδικά μόδας, του κινήθηκε η περιέργεια να τα ανακαλύψει και αυτός. Αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και η απαρχή των πάντων. Τα περιοδικά τον βοήθησαν να ανακαλύψει έναν νέο κόσμο, στον οποίο ταιριάζει περισσότερο, και να ξεκινήσει να εκπαιδεύεται μόνος του στην τέχνη του σχεδίου. 

Παρόλο που οι πρώτες του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε ήταν στο κομμάτι της λογοτεχνίας για να ευχαριστήσει τους γονείς του, γρήγορα άλλαξε κατεύθυνση και κυνήγησε το όνειρό του, εγκαταλείποντας τις σπουδές και κάνοντας αίτηση Bunka Fashion College του Tokyo – ήταν ο πρώτος άνδρας σπουδαστής. Το 1965 αποφασίζει να μεταβεί στο Παρίσι. Δίχως να γνωρίζει καθόλου γαλλικά και μετά από ταξίδι ενός μήνα με πλοίο, άρχισε να πωλεί σκίτσα σε σχεδιαστές και να εργάζεται ως στυλίστας. Πέντε χρόνια αργότερα, θα ανοίξει το πρώτο του κατάστημα στη Galerie Vivienne. Το ονόμασε Jungle Lap λόγω της αγάπης του για την αισθητική που πηγάζει από τα τροπικά δάση. Οι τοίχοι του καταστήματος γέμισαν με ζωγραφισμένα αγριολούλουδα και δέντρα, ως φόρο τιμής στον πίνακα “The Dream” του Henri Rousseau.

Σε μία συνέντευξη του αρκετά χρόνια αργότερα θα δηλώσει: “Όταν άνοιξα το πρώτο κατάστημά μου, θεώρησα ότι δεν είχε νόημα να κάνω αυτό που έκαναν οι Γάλλοι σχεδιαστές, γιατί δεν μπορούσα να το κάνω. Έτσι έκανα τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο και χρησιμοποίησα κιμονό υφάσματα και διαφορετικές επιρροές”. Άλλωστε, τα σχέδιά του ήταν γεμάτα από πολύχρωμα γραφικά και prints. 

Η δεκαετία του ‘70 θα αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του. Τον Ιούνιο του 1970, ένα από τα σχέδιά του θα κοσμήσει το εξώφυλλο του περιοδικού “Elle” και το 1972 θα κερδίσει το βραβείο “Fashion Editor Club of Japan”. Το 1976 θα ανοίξει το κατάστημα που αποτέλεσε τη ναυαρχίδα του Kenzo, στην Place des Victoires.

Η πρώτη ανδρική συλλογή Takada κυκλοφόρησε το 1983 ενώ η παιδική σειρά Kenzo Jungle, καθώς και ανδρικά και γυναικεία τζιν, κυκλοφόρησαν το 1986. Τις επόμενες δύο δεκαετίες θα πειραματιστεί και με τα αρώματα και στις αρχές του 2000 το άρωμα “FlowerbyKenzo” θα αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα κλασικά γαλλικά αρώματα όλων των εποχών από τη σελίδα της Vogue.

To 2005 θα κάνει την επανεμφάνισή του ως σχεδιαστής διακόσμησης, παρουσιάζοντας μια σειρά από επιτραπέζια σκεύη, οικιακά αντικείμενα και έπιπλα. Το 2016, ο διάσημος σχεδιαστής θα τιμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη συμβολή του στη βιομηχανία της μόδας και του design.

[ssba]
Popular
Recent
About Men
error: MANCODE CONTENT IS PROTECT